27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Goran Vasin oštro demantovao i negirao da je potpisao peticiju podrške dela Akademske zajednice vanrednom profesoru Dinku Gruhonjiću

Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, odseka za istoriju, dr Goran Vasin oštro je demantovao da je potpisnik peticije kojom se pruža podrška Dinku Gruhonjiću, a koja je objavljena na portalu „Danas“. Naime, njegovo ime našlo se na listi, a on u saopštenju na svom Fejsbuk profilu demantuje i obrazlaže da je nikada nije potpisao.
O izjašnjavanju ili neizjašnjavanju. Kao profesor nacionalne istorije 19. veka, čitao sam i učio o vrednostima liberalnih ideja, slobodi govora, izražavanja, verskim slobodama… Iz tekstova koje sam pisao, i svega što sam istraživao, i sam se zalažem za ista načela. Poštujem načela slobodnog izražavanja i verske slobode, kakvu su zagovarali velikani srpskog 19. veka. Očekujem, isto tako, poštovanje prava svih nas da imamo potrebu sopstvenih verskih sloboda (ne modela pretvaranja Crkava u domove Sindikata). Moji prijatelji, Jevreji, Muslimani, ateisti, mogu o tome svedočiti sa mnogo primera. Rado i često, kod prijatelja odlazim na katolički Božić i Uskrs. Ne vređam nikoga i ne podržavam ugrožavanje drugih, ali ne i ugrožavanje svojih načela. Primeri Svetozara Miletića, Polit Desančića, uvek su primenjivi i danas.

Katedru na kojoj sam, gde su uzrastali velikani srpske istoriografije, smatram pravim primerom- ne bavim se onima koji nemaju naučne rezultate i nemaju iza sebe naučne monografije i valjane rezultate. Tako sam učio od svojih profesora, tako radim i sada. Začudio sam se videvši svoje ime na peticiji skupljanoj putem Gugl formulara u ovoj slučaju (nije prvi put na FF u mojoj karijeri), jer ona predstavlja suprotno od gore navedenog. Ne krivim nikoga, bar je toga bilo kroz istoriju. Puno hvala svima, na podršci, fokusiramo se na prave stvari- istakao je profesor Vasin na Fejsbuk profilu.

Related posts

U Kruševcu akcija besplatnih ramova za traktore

Predsednik Vučić će ugostiti predsednika Kine Si Đinpinga 7. i 8. maja

MUP predao 46 komada trofejnog oružja Muzeju žrtava genocida

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija