30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Društvo Kultura Srbija Vesti

Manifestacija “Fašanke” nedavno je održana u Grebencu

Manifestacija “Fašanke” nedavno je održana u Grebencu. Organizatori ove tradicionalnog događaja bili su  Savet mesne zajednice Grebenac pod pokroviteljstvom opštine Bela Crkva.

U Grebencu su održane još jedne „Fašanke“, manifestacija koja ima dugu tradiciju i predstavlja čuvanje jednog specifičnog običaja. „Fašanke“ u Grebencu karakteriše etničku zajednicu Rumuna koji ovaj običaj doživljavaju kao svoj, ističe etnolog Ivana Ristić Hubert.

Mnoge zanimljivosti vezane su za „Fašanke“ u kojima  se prepliću različiti elementi, od tradicije do nekih  novih kulturnih fenomena. Ipak najveći akcenat se stavlja na povorku, ističe naša sagovornica.

Za sve meštane Grebenca veoma je bitno da se tradicija nastavi. I pored mnogobrojnih običaja koji su specifične za područje Bele Crkve, „Fašanke“ zbog svoje unikatnosti pretenduju da budu upisane i u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa na teritoriji Srbije.

Related posts

Arpad Šterbik, bivši reprezentativac naše zemlje i Španije doživeo srčani udar u Mađarskoj

Nastavnica iz Velike Grede Nagrađena na takmičenju „Umetnost pisma – kaligrafija“

MUP: Otkriven veći broj krivičnih dela pranja novca i poreskih utaja

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija