18. aprila 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Vesti

Zbog čega pojedinci pate od prolećne depresije?

Prolećna depresija je poremećaj koji se javlja početkom  proleća , obično u martu i aprilu. Specifičan uzrok nastanka ovog poremćaja nije poznat, ali je, svakako, povezan sa promenama u biološkom satu, kao i  lučenjem hormona sreće- serotonina i melatonina, koji utiču na raspoloženje i ritam spavanja.

Svi oko vas su presrećni što se priroda budi, planiraju vikend odmore na vazduhu i velika prolećna čišćenja kućnog prostora, a vas je uhvatio neki umor, pa i depresivno raspoloženje. Zašto se to događa baš na proleće, te koji su simptomi prolećnog umora i depresije, pitali smo psihologa Mariju Dostić.

-Jako dopra terapija protiv prolećne depresije je prolećno spremanje, jer spremanjem prostora u kojem živimo mi spremamo hram u kojem je napa duša i naše telo navela je Dostić.

– Normalno je da postoje i dani kada se ne osećate dobro. Ukoliko Vam loše raspoloženje traje danima, bez ikakvih promena , ako nemate motivaciju da obavljate svakodnevne aktivnosti u kojima ste do sada uživali, potražite pomoć. Posebno, ukoliko dodje do poremećaja sna, apetita i ukoliko Vam preovlada osećaj tuge  zaključuje Dostić.

Related posts

Vladimir Ilić, funkcioner Pokreta socijalista koji je osnovao Aleksandar Vulin, pozvao Srbe da izađu na beogradske izbore: Njima je jedini interes da Srbija postane mala i ponižena, a usput i opljačkana

Poznat i termin „večitog derbija“ u fudbalu, crveno i crno-beli igraju 20. aprila

Rešen višedecenijski problem atmosferske kanalizacije naselja Strelište

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija