18. aprila 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

„REAKCIJA STUDENATA JE SPASILA ČAST NAŠEG DRUŠTVA“ – NOVOSADSKI ANALITIČARI JASNI U SVOJIM STAVOVIMA

foto: nsuzivo.rs

Studenti Novosadskog univerziteta od juče blokiraju Filozofski fakultet a razloge koje su doveli do te blokade za naš portal su komentarisali novosadski analitičari Centra za društvenu stabilnost.

Srđan Graovac, istoričar i analitičar CZDS:
„Nema sumnje da su sramne izjave Dinka Gruhonjića nešto što zaslužuje jasnu i nedvosmislenu osudu celokupne javnosti. Utoliko je tragičnije što ta reakcija nije stigla od njegovih kolega sa Filozofskog fakulteta, koji su svakako i kao intelektualci i pedagozi, prvi pozvani da se oglase.

Upravo zato je reakcija studenata nešto što je spasilo čast našeg društva. Nešto što je pokazalo da su pristojnost i nacionalni ponos i te kako nešto što krasi te mlade ljude, koji ne dozvoljavaju da se na veličanje nacizma ćuti, a srpski narod otvoreno ponižava.“

foto: nsuzivo.rs

Ognjen Karanović, istoričar i analitičar CZDS:
„Mučninu koju su danas osetili svi pristojni ljudi u Srbiji, posebno u Novom Sadu, kada su videli čin ogoljenog nasilja, gde univerzitetski profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu fizički napada studenta, dodatno je pojačan informacijom da dekanica Živančević Sekeruš i njeni saradnici na čelu Filozofskog fakulteta ne osuđuju taj odvratni čin (uostalom kao ni govor mržnje Dinka Gruhonjića), već pozivaju policiju i svoje kolege da se obračunaju sa mirnim novosadskim studentima, koji samo protestuju, jer su zgađeni, zbog sumornog stanja koje u ovoj visokoškolskoj ustanovi (u kojoj su nekad radili Milorad Pavić ili Čedomir Popov) vlada već nekoliko godina.

To stanje odavno je postalo razlog zbog kog je Filozofski fakultet pretvoren u istinsko „srce tame“. Kao nekadašnji student na Filozofskom fakultetu mogu samo da iskažem tugu, zbog toga što Dinko i njegovi sledbenici od ove ustanove pokušavaju da naprave brlog mržnje. Tu opasnost mnogi, zapravo većina profesora na Filozofskom fakultetu i te kako prepoznaju i verujem da intimno podržavaju svoje studente.

Istovremeno, svi Novosađani osećaju ponos, zbog činjenice da postoje mladi junaci i junakinje među nama, koji su ustali protiv govora mržnje i srbofobije, čak i bez podrške svojih profesora i to onih koji ne razmišljaju kao Dinko Gruhonjić.

Da su ova blokada i protest bili potrebni dokazuje i režanje profesora Markovića sa Odseka za srpski jezik i lingvistiku, koji je napadnutog studenta pitao šta bi on to trebalo da radi na Filozofskom fakultetu, kao da to nije studentov univerzitet, kao da Novi Sad nije njegov grad, kao da ovo nije njegova Otadžbina.

Tom profesoru, kao i medijima poput N1, Nove S, Radija 021, nije smetalo jučerašnje prisustvo političara iz Beograda na protestu podrške Dinku Gruhonjiću. Protestu podrške govoru mržnje i nasilju nad studentima prisustvovala je npr. Marinika Tepić. Ti mediji nazivaju preko 500 danas okupljenih studenata „nekim mladim ljudima“, izbegavajući da kažu da su to studenti i buduća snaga ovog društva. Doduše, ona časna, poštena, rodoljubiva i predivna. Ona, koju Dinko ili ne poznaje ili prezire, a možda i jedno i drugo.“

foto: nsuzivo.rs

Aleksandar Gajić, doktorand Filozofskog fakulteta u Novom Sadu:
„Smatram da je veoma perfidno to što nekolicina profesora pokušava da predstavi ovo kao političku borbu dve strane.

Ovde se radi o povredi etičkog kodeksa profesije koju prof. dr Dinko Gruhonjić obavlja.

Osim toga, svi profesori koji podržavaju “slobodu govora” ne razmišljaju da ta sloboda ugrožava prava vernika SPC. Njihov hram prof. Gruhonjić hoće da pretvori u pab. Dakle, postavlja se pitanje tolerancije osobe koja se bavi obrazovanjem studenata.

Kakvu poruku šalje institucija Filozofskog fakulteta? Da su samo dobrodošli studenti koji će da pljuju i napadaju Srpsku pravoslavnu crkvu. Sa druge strane, šta tačno brane okupljeni profesori? Pravo pojedinca iz obrazovnog sistema da pravi “zajebanciju sa srpskim narodom i državom”, koji su mu pružili utočište i omogućili da se obrazuje i zaposli na visokoobrazovnoj instituciji?

Da li možete da zamislite da neko u Berlinu ili Varšavi napravi poređenje svog imena sa imenom Rudolfa Hesa, upravnika Aušvica? Pa njegova akademska karijera bi bila odmah završena.

Ali zato mi ovde imamo pobunu profesora koji brane pravo na nacizam i fašizam i u pomoć pozivaju strane ambasade (odnosno vlade), čime se direktno podriva ustavni poredak i suverenitet Republike Srbije, a podsetiću Vas, svi oni su zaposleni u visokoobrazovnoj instituciji čiji osnivač nije ni Nemačka, ni Velika Britanija, već Republika Srbija!“

Izvor: gradskeinfo.rs

Related posts

Predsednik Vučić: Nastavićemo da ulažemo novac u kupovinu svega što pripada našoj kulturi

Na tajkunskoj N1 napadaju Vučića jer se bori protiv rezolucije o lažnom genocidu u Srebrenici!

Mobilni ili ugradni klima uređaj – šta je bolje?

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija