18. aprila 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija

“GLAS STUDENATA MORA DA SE ČUJE” Počela blokada, evo šta je student prorektor poručio okupljenima ispred Filozofskog fakulteta

Foto: NSUzivo

Studenti Univerziteta u Novom Sadu blokirali su u podne Filozofski fakultet, a kao svoj zahtev navode sankcionisanje profesora Dinka Gruhonjića. Blokadi je prethodila mirna šetnja od fontane, ispred studentskog doma “Slobodan Bajić”, pa do Filozofskog fakulteta, uz povike “Dinko, odlazi!”

Kako je naveo Damjan Vakanjac, student prorektor, ovo je nezapamćena situacija na ovom univerzitetu te da je vreme da se situacija menja.

„Ovde smo kako bismo zajedno poslali poruku da su studenti našeg univerziteta protiv govora mržnje. U medijima su mrzitelji rekli da je ovaj video montiran, a ovim putem ćemo pročitati nekoliko izjava, koje su nastale i pre konferencije u Dubrovniku, i zajedno zaključimo da li je to govor mržnje. Citiram “Sline balave, malo im je iako se na sve strane dimi i puši i oseća se miris baruta u vazduhu, oni bi, nema sumnje, u ruke uzeli prave puške, puškomitraljeze, snajpere, bazuke, minobacače, samo da dovrše pokolj koji su im roditelji započeli”. Profesore Gruhonjiću, ja vas ovim putem pitam da li ste vi ovo rekli, da li je ovo montirano? Snimak postoji na internetu, nemojte da nam vređate inteligenciju. Zašto mislite da bi deca sa Limana klala? “Gledali smo šta se i u regionu radili u naše ime, nezamislivi zločini, najgori na tlu Evrope od vremena nacista. Zar neko misli da ti ljudi nisu u stanju da to ponove?” Profesore, ja vas opet pitam, da li je ovo montirano? Izjasnite se. Da li govorite da su Srbi gori od nacista, a dečiji logori u NDH vam ne smetaju? Nećemo vam dozvoliti da raspirujete mržnju i etiketirate studente“ – istakao je Vakanjac ispred fakulteta.

Vakanjac se dotakao i izjava profesora Gruhonjića oko izgradnje crkava, kao i one s konferencije u Dubrovniku.

„Vi morate da odgovarate za govor mržnje. Niko ne poziva na vaš linč, vaše porodice, to najstrožije osuđujemo i ovim mirnim skupom to i pokazujemo. Ali, ne možete da predajete na Filozofskom fakultetu, na novosadskom univerzitetu, sa takvim stavovima. Zamislite da se kaže nešto slično u Nemačkoj, Izraelu, Americi, bilo kojoj zemlji Evrope ili sveta. Jedino se kod nas glumi žrtva, negde bi bile sankcije. Ovo je pitanje svih nas. Nećemo dozvoliti da se ovo okarakteriše kao sloboda govora, najoštrije osuđujemo pokušaj spinovanja i pravljenja žrtve od sebe. Mi ovde izražavamo naše nezadovoljstvo mirnim putem, ali smo isto tako spremni da se suprotstavimo da se naša prava i dostojanstvo ugroze i zato smo danas ovde i šaljemo našu poruku- nećemo se povući dok se uprava fakulteta ne oglasi i ne osudi govor mržnje. S obzirom da je uprava fakulteta gluva na zahteve studenata i ne ispunjava svoje dužnosti, preuzećemo blokadu fakulteta i dati do znanja da glas studenata mora da se čuje„, zaključio je Vakanjac.

Related posts

Predsednik Vučić: Nastavićemo da ulažemo novac u kupovinu svega što pripada našoj kulturi

U kovačičkoj gimnaziji će 11. aprila biti otvorena izložba Aleksander Dubček–Humanista, demokrata, Evropljanin

Ravnanje puteva u Uzdinu

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija