18. aprila 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovačica Najvažnije Vesti

Predsednik Slovačke akademije nauka Pavol Šajgalik posetio Kovačicu

Predsednik Slovačke akademije nauka Pavol Šajgalik posetio je Kovačicu. Čelnik naučne institucije Slovačke održao je motivaciono predavanje za slikare, njihove potomke i mlade umetnike na temu “Značaj slikarstva Kovačice za Slovačku i slovačku kulturu”.

Predsednik Slovačke akademije nauka Pavol Šajgalik posetio je Kovačicu, i tom prilikom, mnogobrojnoj publici je govorio o značaju kovačičkog naivnog slikarstva.

O naivnom slikarstvu Kovačice, ulasku Kovačice na listu svetske kulturne baštine UNESKA i novootvorenom centru za digitalizaciju, govorili su domaćin Pavel Babka, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srbije Stanko Blagojević, ambasador Slovačke u Srbiji, njegova ekselencija Mihal Pavuk, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Dušanka Petrak, docent doktor Adam Sofronijević, iz JP Pošte Srbije.

Prisutni na ovom kulturnom događaju od izuzetnog značaja za Kovačicu, bili su i redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novo Sadu dr Dušan Nikolić, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici Ana Žolnaj Barca, predstavnici mesnih zajednica i kulturnih ustanova slovačkih vojvođanskih mesta, slikari, potomci umetnika i mladi slikari, kao i predstavnici i đaci oz OŠ „Mlada pokolenja“.

Centar za digitalizaciju je svečano otvorio ambasador Slovačke Mihal Pavuk. Na kraju programa, gosti su razgledali centar za digitalizaciju, kao i galerije naivnih slika.

Slovačka Akademija nauka podržava kulturno poslanike Srbije i Kovačice, da se naivna umetnost iz Kovačice uskoro nađe i na UNESKO-voj listi svetske nematerijalne kulturne baštine.

Related posts

Figaro: Makron i Vučić u ponedeljak o evropskim integracijama i odnosima Beograda i Prištine

Nenad Živković prvostepeno osuđen po tužbi novinara Aleksandra Čupić

Ivana Macak, predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta: Uprava fakulteta jasno stavila target na moje ime i moje lice, a oni su adresa kojoj studenti treba da se obrate

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija