18. aprila 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Kosovska Mitrovica: Polaganjem venaca i odavanjem počasti obeležena godišnjica NATO bombardovanja

Izvor: TV Most

Vence su položiti članovi porodica i prijatelji postradalih, kao i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, predsednik Srpske liste Zlatan Elek, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vučina Janković i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić.

Polaganjem venaca kod spomenika na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici, danas je obeleženo 25 godina od početka NATO bombardovanja tada SR Jugoslavije i odata pošta svim postradalim građanima.

Vence su položiti članovi porodica i prijatelji postradalih, kao i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska

Mitrovica Ivan Zaporožac, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, predsednik Srpske liste Zlatan Elek, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vučina Janković i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije Margareta Smiljanić.

„U svim srpskim sredinama na Kosovu danas se sećamo žrtava stradalih u NATO bombardovanju 1999. godine. Na današnji dan pale su prve bombe na Srbiju, na stare, bolesne, nadecu, bolnice, bebe u inkubatorima, na nevine i nedužne i to u godini kada se svet dičio demokratijom, borbom za ljudska prava i slobode u celom svetu. U takvom jednom trenutku, u srcu Evrope, osuđena na smrt je jedna mala, mirna država, koja se borila za očuvanje suvereniteta i integriteta i z a očuvanje golorukog naroda“, rekla je pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić.

Ona je napomenula da ne smemo zaboraviti da rat na Kosovu nije počeo 1999. godine, već 1997. i 1998. godine svakodnevnim terorističkim napadima, otmicima i ubistvima nedužnih civila.

„Ne zaboravimo Klečku, improvizovane logore u Glođanima, ne zaboravimo desetogodišnju Jovanu koja je silovana, a potom izmasakrirana. Danas se sećamo svih nevinih žrtava. To nije bilo sprečavanje nikakve humanitarne krize, jer ona nije postojala, Albanci na Kosovu su uživali veća prava nego Srbi. Mi se sećamo svi h nevinih žrtava iz 1997. i 1998. godine, pre ratnih sukoba na Kosovu“, istakla je Parlić.

Dodala je da danas stoje ispred spomenika braći Milić, Srđanu i Bobanu koji su stradali od NATO bombi i Goranu, koji je od tuge za ubijenom braćom preminuo.

„Sećamo se Srđana, Bobana, Gorana, 78 dece stradale od bombi, svih nevinih civila u Srbiji. Niko bolje nego narod na Kosovu ne može da razume šta su to teroristički akti i kako je to kada izgubite svoje najmilije, najrođenije“, navela je ona . 

„Odavde želim  da uputim iskreno saučešće rukovodstvu Ruske Federacije, patrijarhu Moskovskom Kirilu, porodicama žrtava u nadi da nikada više ne bude nevinih žrtava i sa željom da se konačno u svetu uspostavi mir“, zaključila je Parlić.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac je istakao da su se na ovom mestu okupili da odaju poštu stradalima, ali i da ne zaborave šta je učinjeno u NATO agresiji.

„Okupili smo se danas ovde kako bi obeležili jedan težak trenutak u istoriji srpskog naroda, kada je pre 25 godina bez odobrenja Saveta bezbednosti UN bombardovana SR Jugoslavija. Devetnaest najjačih zemalja, predvođenih NATO savezom počelo je bombardovanje u tačko 19 časova i 45 minuta. U toj agresiji izvršeno je preko 2.300 napada, bačeno je 22.000 tona eksploziva, 37.000 kasetnih bombi koje su ubijale civile. NATO savez nije birao samo vojne ciljeve, uništena je privreda Srbije, kao i infrastruktura, saobraćajna struktura, ali i škole, bolnice i civilni objekti. Ono što je jako često i čega se sećamo jesu žrtve“, rekao je Zaporožac. 

On je istakao da je poginulo 1.100 vojnika i policajaca naše države, preko 2.500 civila, mada taj broj do dana današnjeg nije ustanosvljen i među njima je bilo 89 dece.

Ovde smo da kažemo da pamtimo, da ne zaboravljamo, ali hrišćanski je da praštamo, iako je teško da oprostimo za Milicu Rakić, Marka Simića i svu decu koja su stradala u NATO agresiji, kao i braću Milić, koji su takođe žrtve te agresije. Okupljamo se ovde svake godine da obeležimo početak agresije na našu zemlju, kako nikada ne bismo zaboravili“, zaključio je Zaporožac.

Related posts

Aleksandar Vulin: Tamo gde nema Rusije, nema ni pravde za Srbiju

Predsednik Vučić sa specijalnim izaslanikom MSP Francuske Reneom Trokazom

Rukometašice Srbije plasirale se na Evropsko prvenstvo

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija