18. aprila 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Srbija Vesti

U Rafineriji nafte Pančevo u periodu od 29. februara do 17. aprila biće izvedeni planski remontni i investicioni radovi na većini procesnih postrojenja

Reč je o najvećem po obimu i kompleksnosti kapitalnom remontu u istoriji pančevačke rafinerije, a vrednost radova i investicija u razvoj procenjuje se na 95 miliona evra.

Remontom je planirana realizacija više od 10 investicionih projekata, kao i značajnog broja projekata investicionog održavanja. Remontne aktivnosti uključuju obavljanje pregleda i ispitivanje opreme pod pritiskom, što je predviđeno zakonskom regulativom Republike Srbije.

„Sve aktivnosti biće izvedene u skladu sa strogim ekološkim standardima i pravilima bezbednosti i zdravlja na radu. Tokom obustave rada postrojenja, tržište će biti uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u prethodnim mesecima čime su obezbeđene dovoljne količine zaliha za vreme trajanja remonta“, saopšteno je iz ove Kompanije.

Na radovima će, uz zaposlene u rafineriji, biti angažovano više od 2.000 zaposlenih eksternih izvođača. Za vreme trajanja remonta obaviće se i aktivnosti koje uključuju izvršenje zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja u radu i zaštiti životne sredine, kao i zahteva zamene i regeneracije katalizatora. Investicioni radovi će omogućiti i unapređenje pouzdanosti rada postrojenja za proizvodnju benzinskih komponenti i gasova (FCC), kao i unapređenje industrijske bezbednosti i energetske efikasnosti na više postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo.

„Investicioni projekti koji su obuhvaćeni planskim kapitalnim remontom treba da omoguće obnavljanje resursa pančevačke rafinerije i njihov pouzdaniji rad. Takođe, ove aktivnosti doprineće daljem unapređenju procesa proizvodnje i zaštite životne sredine, što je jedan od strateških prioriteta kompanije NIS. Ovaj kapitalni remont je najkompleksniji s obzirom na modernizaciju i povećanje broja proizvodnih postrojenja tokom prethodnih godina. Dodatnim ulaganjima unapređujemo i razvijamo naše proizvodne kapacitete, a samim tim jačamo našu konkurentnost i lidersku poziciju na tržištu naftnih derivata“, izjavio je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Related posts

Kulturni centar Pančevo: održana je 62. gradska smotra muzičko-folklornog stvaralaštva

MUP: Intenzivan rad na pronalasku tela dvogodišnje devojčice

Održana skupština grada Vršca

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija