15. juna 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Gubitak kose: Uzroci, simptomi i lečenje

Foto: freepik.com

Gubitak kose može biti emotivno težak. Ako primetite da vaša kosa postaje ređa, znajte da niste sami. Dermatolozi često susreću ljude s ovim problemom, ali u većini slučajeva postoji mogućnost lečenja.

Prvi korak je identifikacija uzroka gubitka kose, a ključ je početak tretmana upotrebom preparata poput Viviscal Pro, ako situacija nije otišla predaleko, ili lečenje čim pre ako je potrebno. Svakako, važno je posvetiti se rešavanju problema na vreme.

Šta je alopecija (gubitak kose)?

Medicinski izraz za gubitak kose je „alopecija,“ bez obzira na uzrok. Mnogi misle da se to dešava samo muškarcima, ali žene svih uzrasta mogu iskusiti gubitak kose. Iako alopecija nije smrtonosna, proređivanje kose može značajno uticati na živote ljudi koji ga doživljavaju.

Sasvim je uobičajeno izgubiti između 50 i 100 dlaka dnevno. Međutim, ako gubite više nego što ponovo izraste, to može biti signal za prekomerno opadanje. Kada broj izgubljenih dlaka prevaziđe onaj koji se prirodno obnavlja, počinjete da primećujete proređivanje i gubitak kose.

Znaci da možda imate abnormalan gubitak kose uključuju:

 • Proređivanje kose, što možete primetiti u tanjem repu,
 • Ćelavi delovi koji se vremenom povećavaju,
 • Povlačenje linije kose i/ili gubitak jasnih ivica,
 • Širenje razdeljka kose.

Alopecija ima različite uzroke, a neki su genetski. Određeni uzroci gubitka kose mogu izazvati posebne obrasce i simptome. Zavisno od uzroka, alopecija može biti izlečiva ili reverzibilna, zato je neophodno dobiti dijagnozu i lečenje što je pre moguće.

Pogledajmo bliže šest uobičajenih uzroka gubitka kose.

 1. Starost

Gotovo svako će primetiti gubitak i proređivanje kose kako stari. Ćelije neprestano rastu i umiru u svim uzrastima. Međutim, s godinama, ćelije se brže uništavaju nego što se obnavljaju. Ovaj ubrzan proces može dovesti do slabljenja kostiju i stanjivanja kože i imati sličan efekat na kosu.

Kako starite, proizvodite manje ulja na vlasištu, što može učiniti kosu slabijom i lomljivijom. Ova promena doprinosi opštem gubitku kose i proređivanju. Osim toga, neki mogu iskusiti ozbiljniji gubitak kose kako stare, a ovo stanje je poznato kao androgenetska alopecija, ili jednostavno, ženski ili muški obrazac opadanja kose.

 1. Genetika

Najčešći tip gubitka kose androgenetska alopecija je nasledna i povezana s godinama. Ovo je ozbiljnija forma gubitka kose koja obično počinje u mladalačkom dobu i postepeno napreduje sa starenjem. Može imati različite obrasce zavisno od toga koga zahvata:

 • Gubitak kose po muškom obrascu često počinje na slepoočnicama i širi se prema vrhu glave. Takođe može doći do blagog proređivanja na vrhu glave.
 • Gubitak kose po ženskom obrascu obično prvo postaje primetan na razdeljku, ali postoji postepeno proređivanje po celoj glavi. Obično, linija kose ostaje nepromenjena, ali deo kose može postati ređi ili proređen.

Možda ste čuli da se ovaj tip gubitka kose nasleđuje s majčine strane. Međutim, istraživanja pokazuju da je na verovatnoću pojave ove vrste gubitka kose zapravo uticalo nekoliko gena, nevezano za specifičnu rodbinsku liniju majke ili oca.

 1. Hormonalne promene

Hormonalne promene, poput sindroma policističnih jajnika i kongenitalne adrenalne hiperplazije, s povišenim nivoima androgena, mogu izazvati ženski obrazac opadanja kose. Ako primetite ozbiljan gubitak kose, akne, prekomernu dlakavost ili neredovne cikluse, preporučuje se testiranje hormona.

Trudnoća, porođaj, menopauza, hipotireoza i promene u lekovima takođe utiču na hormone i rast kose. Na primer, prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula može dovesti do gubitka kose. Srećom, pravilnim tretmanom možete usporiti ili obrnuti gubitak kose u većini ovih slučajeva.

 1. Stresni događaji

Stresni događaji u životu mogu izazvati gubitak kose, poznat kao „telogeni efluvijum“. Iznenada primećujete da vam kosa intenzivno opada – na jastuku, podu, odeći i u odvodu tuša. Tokom telogenog efluvijuma, možete se osećati kao da ćete ostati bez kose, ali ne brinite – to se neće desiti.

Ovo je reakcija na stres, obično dva do tri meseca nakon stresnog događaja. Nakon vrhunca, telo se prilagođava, kosa prestaje intenzivno da opada, i za šest do devet meseci sve se vraća u normalu. Stresni događaji, poput gubitka voljene osobe ili dijagnoze teške bolesti, povećavaju rizik od gubitka kose. Većina slučajeva telogenog efluvijuma prolazi samostalno i ne zahteva poseban tretman.

 1. Traumatično oblikovanje kose

Do sada smo razgovarali o vrstama gubitka kose koje ne ostavljaju ožiljke, gde su folikule dlake još uvek žive i kosa može ponovo da raste. Traumatično oblikovanje kose, prema rečima profesionalnog frizera Ivana Vasiljeva iz Vasiljev Shop-a, može izazvati ožiljak na folikulima  i kosa ne može ponovo da raste.

Ako se ne zaustave na vreme, mogu prouzrokovati značajan gubitak kose koja se ne može ponovo regenerisati. Primeri ovih praksi uključuju:

 • Stilizovanje toplotom,
 • Hemijski tretmani kose,
 • Zategnute frizure.

Neki šamponi koji sadrže hemijski formaldehid takođe su povezani sa gubitkom kose. Ako primetite gubitak kose nakon početka upotrebe novog šampona, prestanite da ga koristite i isprobajte drugi proizvod koji ne sadrži formaldehid.

 1. Nedostatak nutrijenata

U određenim situacijama, gubitak kose može nastati zbog nedostatka određenih nutrijenata. Niski nivoi gvožđa, vitamina D i cinka povezani su s prekomernim opadanjem kose.

U većini slučajeva, dodaci ishrani lako mogu ispraviti nedostatke vitamina. Ipak, važno je da razgovarate s lekarom pre nego što započnete da uzimanjem bilo kojeg novog dodatka.

Related posts

Pred najveći hrišćanski praznik Uskrs obeležavamo Vrbicu

VJT Pančevo: Pančevac optužen za nedozvoljeno držanje oružja i municije

Zvezdini kadeti odlični na Evropskom kupu u Teplicama

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija