2. marta 2024.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Najvažnije Vesti

Rafinerija nafte Pančevo jedna od najmodernijih i najnaprednijih u ovom delu Evrope

Rafinerija nafte Pančevo jedna je od najmodernijih i ekološki najnaprednijih u ovom delu Evrope. U modernizaciju fabrike od 2009. godine investirano je više od 800 miliona evra, a značajan deo ovih sredstava bio je namenjen ekološkim projektima i biznis projektima koji značajno unapređuju zaštitu životne sredine.

Rafinerija nafte u Pančevu osnovna je 1959. godine dok je prerada nafte započeta u decembru 1968. godine. Instalisani kapacitet rada u prvoj godini je bio 1,3 miliona tona, dok danas instalisani kapacitet rada sastavlja 4,8 miliona tona.

Pored biznis efekata, uložena su i značajna sredstva u oblast zaštite životne sredineu iznosu od 95 miliona evra. Ulaganja u modernizaciju fabrike, kao i ulaganja u ekološke projekte, ukupne emisije zagađujućih materija u vazduh (SO2, NO2i praškaste materije) su smanjene za 90% u odnosu na 2009. godinu.

Između ostalog, Rafinerija nafte Pančevo je 2017. godine dobila IPPC dozvolu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine. Tako je prerađivački kompleks NIS-a postao prvo energetsko postrojenje u Srbiji koje je dobilo tu dozvolu. Ovom dozvolom se potvrđuje da je proizvodni proces u Rafineriji u potpunosti usklađen sa najvišim domaćim i evropskim standardima u oblasti zaštite životne sredine.

Related posts

Brnabić o sumanutoj izjavi Đilasovog poslušnika: Stefanović ima imaginarnog prijatelja koji sprovodi istragu

Millennium Team: Novi platani za Grad Vranje

Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija