16. aprila 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Odlikovan ambasador Ivan Todorov

Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice, 21. septembra 2023. godine, u Sabornoj crkvi u Sentandreji Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski g. Lukijan odlikovao je Njegovu ekselenciju dosadašnjeg ambasadora Republike Srbije u Mađarskoj Ivana Todorova Ordenom Eparhije budimske prvog reda za posebne zasluge za Eparhiju budimsku kao i za poseban doprinos izgrađivanju odnosa između Mađarske, Srbije i Srpske pravoslavne crkve na opštu korist naših naroda.

Prilikom dodele najvišeg crkvenog odlikovanja Eparhije budimske, Vladika Lukijan je posebno naglasio umeće i doprinos ambasadora Todorova na putu izgradnje mira i prijateljstva između srpskog i mađarskog naroda odnosno između naše matične zemlje Republike Srbije i Mađarske.

Njegova Ekselencija ambasador Todorov je zablagodario Preosvećenom Episkopu, sveštenstvu i monaštvu Eparhije budimske sa kojima je tokom petogodišnjeg mandata u Budimpešti negovao izuzetne službene ali i prijateljske odnose. Ambasador je zahvalio svima koji su prisustvovali dodeli Ordena, i naglasio da će zauvek ostati vezan za Eparhiju budimsku i Mađarsku uopšte za čije čelično prijateljstvo sa Srbijom je i on zaslužan.

Dodeli odlikovanja prisustvovala je Njena ekselencija Biljana Gutić-Bjelica, ambasador Bosne i Hercegovine u Mađarskoj, osoblje Ambasade Republike Srbije i predstavnici Samouprave Srba u Mađarskoj.

Posle svečanosti u Sabornoj crkvi, usledio je prijem u Biblioteci Eparhije budimske.

Ambasador Todorov krajem meseca odlazi na novu diplomatsku misiju u Bosnu i Hercegovinu te mu Eparhija budimska iskreno zahvaljuje za sva dobra koja je učinio za Srpsku pravoslavnu crkvu i želi mnogo sreće i uspeha na mestu ambasadora Republike Srbije u BiH.

Related posts

Bili Džin King kup reprezentacija Srbije pobedom nad Švedskom (3:0) je obezbedila plasman u novembarski plej-of za Svetsku grupu

Patrijarh srpski Porfirije čestitao Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Predsednik Vučić sumirao prethodnu nedelju

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija