15. juna 2024.
Radio televizija Pančevo
Nekategorizovano

Četiri medalje i dve pohvale za tim Srbije na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Japanu

Na 64. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola, koja se od 2. do 13. jula održavala u Čibi (Tokio, Japan), svih šest takmičara olimpijskog tima Republike Srbije osvojili su priznanja.
Srebrnu medalju osvojio je Mateja Vukelić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, dok su bronzane medalje osvojili Aleksandar Višnjić i Stefan Šebez, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, kao i Andrija Živadinović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu. Pohvalama su nagrađeni Vukašin Pantelić i Gvozden Lapčević, učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.


U zvaničnoj konkurenciji na takmičenju je učestvovalo 623 takmičara iz 116 zemalja. Naši takmičari odabrani su nakon nekoliko etapa matematičkih takmičenja koje organizuje Društvo matematičara Srbije.
„Četiri medalje i dve pohvale za ekipu Srbije na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi su rezultat kojim možemo biti izuzetno zadovoljni. To je i podstrek da se u narednom periodu taj rezultat poboljša. Društvo matematičara Srbije će nastaviti da podržava naše najbolje takmičare i unapređuje sistema rada sa talentima u oblasti matematike i računarstva. Naša takmičenja su pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, a dugi niz godina podršku našoj ekipi na međunarodnim takmičenjima pruža i Naftna industrija Srbije i na toj kontinuiranoj pomoći smo im veoma zahvalni. Ulaganje u matematiku i talente znači ulaganje i podršku razvoju veštačke inteligencije, koja je trenutno u fokusu i zasniva se na jakim matematičkim osnovama, a time se ulaže i u budućnost naše zemlje“, rekao je prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije.


Rukovodioci matematičkog tima Republike Srbije bili su dr Miljan Knežević sa Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Teodor von Burg iz Matematičke gimnazije u Beogradu.
U cilju popularizacije prirodnih nauka, kao i afirmacije naših mladih i talentovanih matematičara, NIS u okviru programa „Energija znanja“ od 2013. godine sarađuje sa Društvom matematičara Srbije, kroz podršku u realizaciji takmičenja iz matematike, kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou.

Related posts

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici 

OBJAVLJENI REZULTATI 15. JUBILARNOG KONKURSA PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“

Ministar Vučević položio venac povodom Dana Vojske Srbije na Avali

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija