29. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Atelje vina „Šapat“: Hedonizam i vrhunska gastronomija na obroncima Fruške Gore

Na tromeđi  Srema, Banata i Bačke, na mestu  okruženom vinogradima  sa koga se pruža neverovatan pogled na Dunav, nalazi se Atelje vina “Šapat” u čijem je restoranu ” Fleur de Sel” ove godine održan gastronomski spektakl „Francuska kuhinja sa zvezdicama. 

Tradicionalna međunarodna manifestacija u organizaciji  Udruženja „Ja volim Francusku“ i „Savezne asocijacija regije Alzas“, predstavništva međunarodne unije Alzasa u Srbiji. 

Fokus ovogodišnjeg događaja bila je promocija evropskog centra gastronomije – regije Alzas. Upravo zato u divnom ambijentu Ateljea vina Šapat, tačnije u restoranu ” Fleur de Sel” domaćini su ugostili i emimentna imena Michelinove kuhinje iz  evropskog centra gastronomije, regije Alzas u Francuskoj. Joël Philipps, Michelin kuvar vlasnik restorana sa najdužom tradicijom u Alzasu, Huser Michael, Michelin kuvar vlasnik restorana sa najdužom tradicijom, Gérard Staedel predsednik Međunarodne unije Alzasa ( prisutna na pet kontinenata sa 63 predstavništva) koja je od decembra 2022. godine aktivna i u Srbiji. Sebastian Muller, predsednik Regionalne privredne komore Strazburga „Aria“  (kompanije iz privrednog industrijskog sektora), Eleonore Rose iz direkcije Evropskog centra za edukaciju u hotelijerskoj industriji CEFPPA kao i Slađana Novaković predsednica Udruženja  „Ja volim Francusku“ i „Savezne asocijacije regije Alzasa u Srbiji“

Impresivni kompleks vinarije” Šapat” tokom proteklih sedam meseci renoviran je prema najvišim standardima i pripremljen za posetioce koji će na samo sat vremena od glavnog grada moći da uživaju u jedinstvenom konceptu vrhunske gastronomije i usluge.  

-Veoma sam srećan! Nismo mogli da poželimo lepši početak rada našeg kompleksa Ateljea vina Šapat i restorana Fleur de Sel posle sedam meseci renoviranja. Radi se o kompleksu dva restorana i obraća se pažnja da sve bude u skladu sa najvišim Michelin i drugim svetskim standardima gastronomije kao što su vreme, prostor, kvalitet servisa i usluge -istakao je  Dušan Vranić, generalni menadžer Ateljea vina Šapat. Da je Atelje vina Šapat prestižni gastronomsko-vinski centar vidi se od samog ulaska u kompleks koji se prostire na 1.000 kvadratnih metara i sastoji se od dva restorana Šapat  i Fleur de Sel, apartmana, vinskih i degustacionih soba, vinograda. Za impresivni doživljaj koji se pruža u Ateljeu vina Šapat, zadužen je tim koji slobodno možemo nazvati spojem mladosti i iskustva.

Dušan Vranić generalni menadžer  može pohvaliti da je  iskustvo stekao u najboljim restoranima u Njujorku, dok je  Nikola Stojaković, glavni kuvar i šef kuhunjeproveo više od 13 godina u renomiranim Michelin pariskim restoranima.  Mladen Dragojlović, čija su vina višestruko nagrađivana i koji je glavni enolog u vinariji Ateljea vina Šapat, bogato iskustvo stekao je radeći u vinarijama u Evropi i Južnoj Americi. 

-U svemu ovome najlepša je ta fuzija znanja, iskustva i energije između ljudi. Radimo na tome da svu tu energiju i viziju objedinimo. Zato ne mogu biti srećniji da ovako počnemo naše putovanje u starom-novom kompleksu, u kom imate apartmane, smeštajne jedinice, SPA imate jedan restoran, drugi restoran, neko ima čak i do tri restorana. Poenta je da imate jedan nešto veći restoran, da iskoristite terasu i pogled. U ovaj restoran će doći porodice, organizovaće se korporativni ručkovi, tu je opuštenija atmosfera sa kvalitetnijom hranom, gastronomijom, servisom, uslugom i sjajnom vinskom listom, a uz taj, imate i manji restoran. Suština je u tome da podignemo iskustvo na visoki nivo sa velikim očekivanjima, kao i da kuhinja pokaže sav svoj potencijal, servis i uslugu u svakom aspektu, da hranite sva čula – čulo ukusa i mirisa, pogleda, osećaj prostora i vremena. To je nešto što želimo da damo na najvećem svetskom vrhu tako što ćemo objediniti naša iskustva, Nikole šefa kuhinje, Mladena i moja. To je cilj, ne da se upoređujemo ni sa kim, niti da kažemo „mi smo najbolji“, nego da idemo odmah sa tim iskustvima na sam svetski vrh gastronomije – istakao je Dušan Vranić, generalni menadžer Atelje vina Šapat.

U fokusu ovogodišnjeg izdanja „Francuske kuhinje sa zvezdicama“ je promocija evropskog centra gastronomije regije Alzas.

 – Koncept manifestacije je baziran na želji da gastronomskoj ponudi Srbije pomognemo u prepoznavanju gastronomskog potencijala koji je već evidentan, a na putu do prve Michlenove zvezdice. U odnosu na prošlu godinu, ove godine smo se trudili da manifestaciju podignemo na jedan mnogo viši nivo u odnosu na prethodni, s obzirom na to da od decembra 2022. godine prvi put u istoriji Srbije imamo predstavništvo jedne francuske regije, odnosno regije Alzas. S obzirom da je Alzas evropski centar gastronomije, kontinuiranim radom i komunikacijom studiozno smo razmatrali koji je restoran iz Srbije već sada prepoznatljiv, a da nosi obeležje Michlenovog standarda. Restoran Šapat je na osnovu neprikosnovenih sumnji dobio titular jedinog prepoznatog sa Michlenovim standardima, te je doneta odluka da mesto manifestacije bude upravo restoran Šapat – rekla je Slađana Novaković predsednica „Ja volim Francusku“.

-U svemu ovome najlepša je ta fuzija znanja, iskustva i energije između ljudi. Radimo na tome da svu tu energiju i viziju objedinimo. Zato ne mogu biti srećniji da ovako počnemo naše putovanje u starom-novom kompleksu, u kom imate apartmane, smeštajne jedinice, SPA imate jedan restoran, drugi restoran, neko ima čak i do tri restorana.Poenta je da imate jedan nešto veći restoran, da iskoristite terasu i pogled. U ovaj restoran će doći porodice, organizovaće se korporativni ručkovi, tu je opuštenija atmosfera sa kvalitetnijom hranom, gastronomijom, servisom, uslugom i sjajnom vinskom listom, a uz taj, imate i manji restoran. Suština je u tome da podignemo iskustvo na visoki nivo sa velikim očekivanjima, kao i da kuhinja pokaže sav svoj potencijal, servis i uslugu u svakom aspektu, da hranite sva čula – čulo ukusa i mirisa, pogleda, osećaj prostora i vremena. To je nešto što želimo da damo na najvećem svetskom vrhu tako što ćemo objediniti naša iskustva, Nikole šefa kuhinje, Mladena i moja. To je cilj, ne da se upoređujemo ni sa kim, niti da kažemo „mi smo najbolji“, nego da idemo odmah sa tim iskustvima na sam svetski vrh gastronomije – istakao je Dušan Vranić, generalni menadžer Atelje vina Šapat.

Žerar Stedel, predsednik Međunarodne unije Alzasa rekao je da kada govorimo o saradnji između Srbije i Regije Alzas ne možemo da je svedemo samo na gastronomiju, već i na saradnju u mnogim drugim oblastima.

-U Franckuskoj postoje brojne regije koje su poznate po izvsnoj gastronomiji. Nećemo govoriti samo o Parizu, jer je on posebna priča. Ovde ćemo posebno napomenuti Alzas koji je izuzetno interesantan jer predstavlja amalgam između nemačke i latinske kuhinje, odnosno gastronomije. Kako bi moglo da se dobro kuva potrebni su dobri proizvodi. U Srbiji već postoje odlični proizvodi, a to znamo jer smo ih već isprobali. Potrebno je i znanje kako bi iz tih proizvoda moglo da se izvuče najbolje. Zahvaljujući glavnom kuvaru koji poseduje sve kvalitete kako bi se ovaj restoran uvrstio u brend ove zemlje i takođe kako bi bio prepoznat među drugim restoranima – rekao je predsednik Međunarodne unije Alzasa Žerar Stedel koji nije krio oduševljenje svim što je video u Ateljeu vina Šapat. 

– U okviru saradnje između Srbije i Francuske želimo da pomognemo kako biste dobili najviša gastronomska priznanja. Pružićemo podršku vinariji Šapat da dobije Mišelinovu zvezdicu i to ćemo pokušati da učinimo kroz znanje koje želimo da podelimo sa ekipom ovde. Ne smemo da zaboravimo i glavnog kuvara Nikolu Stojakovića. Upravo zahvaljujući njemu, koji poseduje sve kvalitete, ovaj restoran će biti prepoznat i uvršten u brend ove zemlje.

Joël Philipps, Michelin kuvar restorana sa najdužom tradicijom iz Alzasa ističe da se za restorane koji imaju Mišlenovu zvezdicu kaže da imaju sve. 

-Kada govorimo o restoranima koji poseduju Mišlenovu zvezdicu uvek kažemo da je to restoran  odnosno prostor koji poseduje sve. Kada  prilazimo ovom mestu vidimo da ima sve, savršen pogled, tu je Dunav, lepa priroda. Potom dolazimo do mesta čiji je eksterijer izuzetno brižljivo negovan i gde smo vrlo dobro primljeni. Na recepciji nas dočeka osmeh zaposlenih i još jednom osetimo tu gostoprimljivost. U prilici smo i da vidimo izrazito visok kvalitet materijala od kojih je ovo mesto izrađeno što nam ukazuje na to da ovo mesto kreće ka izvrsnosti. Već smo imali sreće da nas direktor provede kroz ovaj predivni proctor.  Potom smo sišli u kuhinjukoja je opremljena po poslednjim tehnološkim standardima dok glavni kuvar  zna francuski, što nam je pomoglo da se osetimo još opuštenije – bio je iskren Joël Philipps.

Mesto manifestacije bilo je povereno jedinom restoranu u Srbiji koji raspolaže  Mišlenovim standardima -restoranu ” Fleur de Sel” u Ateljeu vina  „Šapat“ u Novom Slankamenu, zaključili su naši sagovornici.

Related posts

MUP predao 46 komada trofejnog oružja Muzeju žrtava genocida

BELA CRKVA: Novi izgled Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“

Parlament privrednika Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga održao 7. sednicu

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija