2. juna 2023.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

54.Međunarodni velemajstorski turnir za šahistkinje

U Svečanoj Sali Matematičke gimnazije u Beogradu otvoren je 54. Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja koji traje do 14. maja. Na njemu učestvuje deset takmičarki, a pored šahistkinja iz Srbije oprobaće se takmičarke iz Ukrajine i Rumunije.

Međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja se smatra jednim od najvažnijih takmičenja u kalendaru Šahovskog saveza Beograda jer se održava već 54 godine i po tradiciji spada u jedan od tri najduža turnira u Evropi. Na svečanom otvaranju su se prisutnima obratili član veća Opštine Stari grad, Nedeljko Jovanović I predsednik Šahovskog saveza Beograda, Andrija Jorgić. „Šah spaja ljude“ i zato je  važno da se tradicija ovakovg turnira očuva, kaze Jorgić.

Na turniru sudi Branka Vujić Katanić, a jedna od naših najvećih uzdanica Jovana Erić poručila je da očekuje uspešno takmičenje na kome cilja „najviši plasman“, uz poruku mladima da je „šah umetnost“.

Ovaj turnir ove godine bio je značajan jer šahistkinje imaju priliku da osvoje norme za međunarodne titule. Zato je ovaj turnir  izvrsna prilika za razvoj ženskog šaha u regionu, ali i za promociju šaha uopšte.

Related posts

Olga Danilović u trećem kolu Rolan Garosa

Predsednik Vučić sastao se sa ministrom spoljnih poslova Republike Maldivi Abduluom Šahidom

Sutra deo Pančeva bez vode

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija