29. marta 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Međunarodna naučna konferencija Savremeno upravljanje vodama održana u SANU

MEĐUNARODNA NAUČNA KONFERENCIJA

SAVREMENO UPRAVLJANJE VODAMA: IZAZOVI I PRAVCI ISTRAŽIVANJA

Beograd, 19. oktobar 2022. godine – U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, održava se međunarodna naučna konferencija: Savremeno upravljanje vodama: Izazovi i pravci istraživanja, koju organizuje Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ povodom obeležavanja 75 godina uspešnog rada.

Eminentini stručnjaci iz zemlje i inostranstva, na konferenciji će diskutovati o aktuelnim teamama i naučno tehnološkom razvoju u oblasti upravljanja vodama u Srbiji i svetu, kao što su: regulacija reka i složeni sistemi za odbranu od poplava, uloga hidroinformacionih sistema u upravljanju vodama, upravljanje bezbednošću brana, hidrotehnički aspekti uređenja zemljišta, interakcija voda i podzemnih hidrotehničkih konstrukcija, savremeni sistemi za vodosnabdevanje i kanalisanje naselja i druge.

Konferenciju je otvorio predsednik SANU Vladimir S. Kostić, koji je tom prilikom rekao da Institut predstavlja kultnu instituciju u Srbiji prema kojoj Akademija ima nesumnjivo poštovanje. Učesnike su pozdravili dr Saša Lazović, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Vladan M. Kuzmanović, dekan Građevinskog fakulteta u Beogradu i direktor Instituta prof. dr Dejan Divac, koji je istakao da su stručnjaci Instituta u proteklim decenijama, utkali svoje znanje i iskustvo u gotovo sve značajne projekte u oblasti vodoprivrede u Srbiji i regionu.

„Generalno, opredeljenje Instituta je bilo i ostalo da se pomoću nauke razvijaju sopstveni kapaciteti. Sve što Institut stvara u dubokoj je sprezi sa razvojnim aktivnostima i oslonjeno je na rezultate naučnih istraživanja. Istorija Instituta predstavlja i zadatak i obavezu, a može se reći i svojevrsni zavet za sadašnje i buduće generacije. Imajući to u vidu, trudimo se da Institut danas, kao moderna institucija koja se prilagođava trendovima novog doba, ne zaboravi tradiciju, kao ni znanje i dela generacija stručnjaka koji su gradili njegov ugled u svetu. Trudimo se da spregnemo tradiciju i mladost, da negujemo zajednički rad iskusnih inženjera i naučnika sa brojnim talentovanim mladim stručnjacima koji predstavljaju našu budućnost. Na temeljima rezultata rada prethodnih generacija, sadašnjim i budućim zaposlenima Instituta ostaje privilegija, dužnost i obaveza da nastave i unaprede naučno-istraživački rad Instituta u godinama i decenijama koje slede„

, dodao je prof. dr Dejan Divac.

Tokom dva dana trajanja naučne konferencije, 76 autora iz Srbije, Hrvatske, Holandije, Velike Britanije, Austrije, Kanade, Kine, Turske, Grčke, Sjedinjenih Američkih Država i Шvajcarske, prezentovaće svoje radove i učesnicima omogućiti najbolji uvid u rezultate aktuelnih istraživanja, ali i u pravce daljeg naučno-istraživačkog rada u oblasti voda i potencijalne izazove u budućnosti.

Ovim povodom Institut je izdao i Zbornik radova sa odabranih 26 radova.

Detaljnije informacije o konferenciji mogu se pronaći na sajtu Instituta: 75 godina Instituta | Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi „

O INSTITUTU ZA VODOPRIVREDU „JAROSLAV ČERNI“

Institut za vodoprivredu ,,Jaroslav Černi“ osnovan je 1947. godina, kada je u okviru Srpske akademije nauka formiran Hidrološki institut. Iste godine je u okviru saveznog Ministarstva za elektroprivredu osnovana Hidraulička laboratorija, iz koje je 1950. godine nastao Hidroenergetski zavod. Ubrzo su pod okriljem Srpske akademije nauka spojene ove dve institucije i formiran je Hidrotehnički institut „Inž. Jaroslav Černi“. Ovaj Institut se 1959. godine spaja sa Institutom za vodoprivredu Narodne Republike Srbije i tako nastaje današnji Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

Institut je kroz protekle decenije uvek predstavljao okosnicu naučno-istraživačkog rada u oblasti voda na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije. Od kada je osnovan, pa sve do danas, Institut je učestvovao u razvoju kapitalnih hidroenergetskih sistema, projektovanju složenih infrastrukturnih rešenja za regulaciju reka i brojnim projektima u oblasti upravljanja kvalitetom voda, hidrotehničkog uređenja prostora, upravljanja bezbednošću brana i dr. U realizaciji više hiljada studija, analiza, projekata i strateških dokumenata, Institut je uvek težio da primenjuje najsavremenije naučne metode i dostupne tehnologije i alate, uvek pod budnim okom vodećih domaćih i inostranih stručnjaka uz neprekidnu saradnju sa najznačajnijim institucijama širom sveta.

Izvor: Institut „Jaroslav Černi“

Related posts

NIS isplaćuje dividendu akcionarima za 2022. godinu

Trijumf Zvezdinih kadeta i mlađih seniora na Trofeju Beograda

Muzej u Beloj Crkvi najstariji u Vojvodini

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija