2. marta 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Da li je plastika nužno samo zagađivač prirode?

Neretko u medijima možemo čuti različite priče i debate na temu zagađenja planete. Globalno zagrevanje doprinosi narušavanju ekosistema kakve poznajemo, a posledice se već sada osećaju. Neprijatelj možda deluje nevidljivo, ali postoje jasni zagađivači koji ovu situaciju čine veoma ozbiljnom. Jedan od većih zagađivača koji svi svakodnevno korisitmo jeste plastika. Bilo da se radi o njenoj proizvodnji ili upotrebi, plastika je postala poznati neprijatelj prirode, kog se trudimo da izbacimo iz upotrebe. Međutim, da li je to moguće, ali i zaista nužno?

Koliki je plastika zagađivač?

Jednostavnim pretraživanjem na internetu možemo doći do veoma zanimljivih činjenica i brojki. Na primer, proizvodnja samo jedne tone plastike prouzrokuje ispuštanje 2.5 tone ugljendioksida. Kao da to nije dovoljno, prema istraživanjima, preko 8 miliona tona plastike godišnje završi u okeanima. Čak je i teško zamisliti kolika je to količina otpada. S jedne strane i zbog toga što je nemoguće pratiti tokove kojima se plastika kreće dok ne dođe do okeana. Ali, uvek kreće od jedne kese koja završi u reci, pa ploveći nađe svoj put do mora i okeana. Iako uprkos svim lošim vestima o zagađenju koje svakodnevno čitamo, bez korišćenja plastike gotovo da ne možemo. Plastika je zašla u sve svere života, pa je dovoljno da se samo okrenete oko sebe i vidite koliko plastike se samo tu nalazi. Srećom, postoje načini pomoću kojih možemo smanjiti zagađenje i učiniti plastiku značajno više eco friendly. Pitanje je samo, na koji način?

Primeri dobre prakse

Već smo navikli da na svakom koraku nailzaimo na plastične kese, pa su kompanije koje se bave maloprodajom odlučile da svoje kese naplaćuju, kako bi ljudi odustali od njihovog korišćenja, i okrenuli se platnenim cegerima. To predstavlja dobru inicijativu i podstrek za ljude da se zamisle nad onim što za njih predstavlja nevažnu stvar u svakodnevnici. To je jedno od potencijalnih rešenja na mikronivou. Ako sagledamo situaciju malo šire, videćemo da dosta komapnija svoje proizvode pakuje u plastiku. Međutim, čak i tu se može naći rešenje. Ambalaža kao što su eco friendly plasticne posude sa poklopcem prave razliku. S obziorm na to da se koriste u različitim industrijama za skladištenje i transport naveliko, možemo reći da je ovaj tip ambalaže dosta rasprostranjen. Stoga je bitno da postoji alternativa koja će brinuti, kako o potrošaču, tako i o prirodi. Ovakve ali i slične plastične posude uglavnom su 100% reciklabilne, što znači da ih iznova i iznova možete obrađivati i sastavljati, bez dodatnog pravljenja otpada. Naravno, ovo je inicijativa koja mora biti prepoznata od većeg broja kompanija, kako bi došlo do većeg poboljšanja. Odnekud se, ipak, mora krenuti.

Schoeller Allibert u borbi za održivost

Holandska kompanija Schoeller Allibert predstavlja jednog od bitnijih evropskih proizvođača plastičnih proizvoda koji brine o planeti. Vodeći predstavnik u borbi protiv zagađenja preduzima sve potrebne mere kako bi se, uprkos poslovanju sa plastikom, zaštitila priroda, i smanjile emisije negativnih gasova. Ono što predstavlja veliki problem u masovnoj proizvodnji plastike jeste jednokratna upotreba. Plastična ambalaža uglavnom služi za jednokratnu upotrebu – od plastičnih flaša, pa sve do sredstava za transport. Stoga je Schoeller Allibert našao rešenje u proizvodnji ambalaže koja je višekratna, sa naglašenim dugim upotrebnim vekom. Ono što sledi nakon što ambalaža više nije za upotrebu, nije njeno bacanje, već recikliranje. Gotovo svi proizvodi ove kompanije su reciklabilni, pa nakon što je posudi, kontejneru ili kanti došao kraj, one se vraćaju ponovo u fabriku, bivaju reciklirane i puštene u prodaju kao potpuno novi proizvodi jednakog kvaliteta. Na taj način štede se sirovine, pa samim tim i smanjuje količina otpada. Umesto odstranjivanja nepotrebnih jedinica ambalaže, njima se daje novi život.

Briga o planeti bitna je koliko i briga o potrošaču. Ne smemo zaboraviti na to da naše akcije i te kako nose reakcije i posledice za sobom. Stoga je vreme da se okrenemo brizi za planetu, kako bismo na vreme sprečili veće promene koje nas mogu veoma izvesno zadesiti.

Related posts

Kako maksimalno povećati ulaganja na tržištu nekretnina: Najnoviji trendovi i prilike

Pet medalja za ekipu Srbije na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

On-line plaćanje u DDOR osiguranju od sada i pomoću NBS IPS QR koda

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija