20. maja 2022.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Politika Vesti

Održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zbog zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope

FOTO: Tanjug

U Beogradu je danas održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sednici u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike prisustvovali su ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine Ivica Dačić i drugi ministri…

Četiri države povukle priznanje Kosova, dve zemlje pomažu Prištini

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da je predsedniku Aleksandru Vučiću danas predao note četiri države koje su povukle priznanje tzv Kosova.

„Savet za nacionalnu bezbednost ovlastio je predsednika Vučića da kada bude smatrao za potrebno obavesti širu javnost o kojim državama je reč“, rekao je Selaković.

Ovim gestom, kako je poručio Selaković, Srbija želi da damo šansu državama članicama Saveta Evrope da u junu ne pokrenu postupak prijema Kosova u ovu organizaciju.

„Time želimo da pokažemo našu spremnost da razgovaramo i da do rešenja dolazimo kroz dijalog, a nikako unilateralno“, rekao je Selaković.

Takođe, Selaković je preneo da su naše obaveštajne službe došle do saznanja da najmanje dve velike države rade na pružanju ozbiljne logističke podrške Prištini u kampanji za nova priznanja, kao i za zaustavaljanje kampanje Srbije za povlačenje priznanja.

Selaković poručuje da će vlada nastaviti da se žestoko bori i radi na otprizavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i da će u toj borbi se rukovoditi našim državnim i nacionalnim interesima.

Selaković je rekao da se nalazimo u veoma teškoj situaciji pošto su naša država i rukovodstvo izloženi velikim pritiscima, da dobrovoljno prihvatimo narušavanju teritorijalnog integriteta Srbije, rušenje međunarodnog javnog prava i poretka i to na svoju štetu.

„Pošto su neki govorili protivno i dovodili u pitanje predsednikovu argumentaciju po pitanju važenja Vašingtonskog sporazuma, u obavezi sam da ukažem da je Vlada SAD kroz saopštenje Stejt dipartmenta povodom prve godišnjice Vašingtonskog sporazuma jasno stavila do znanja da SAD smatraju taj sporazum i dalje važećim i kroz to saopštenje su pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju“, naveo je Selaković.

Kako je rekao, predajom formalnog zahteva za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, Priština je pokazala da ne poštuje taj sporazum i datu reč, kao ni stav države koja je bila domaćin postizanja sporazuma i učestvovala u njemu.

Selaković ističe da je Priština jasno pokazala da nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga već da se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup.

Related posts

U Srbiji 239 novozaraženih, preminule još tri osobe

Mirjana Popović

Prijem za zlatne fudbalerke

Jelena Vasilčin

U Srbiji 239 novozaraženih, preminule još tri osobe

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija