26. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić zamolio da se Srbi vrate u institucije i tu brane prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ocenili su u današnjem razgovoru da su mir i stabilnost od ključnog znacaja za ceo region, a Vučić je zamolio Dodika i sve političke snage u RS da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

U saopštenju pres službe predsednika navodi se:

“Predsednik Dodik je istakao da se protiv Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politicka i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moci.

Kao primer za to, Milorad Dodik je ukazao na obeležavanje Dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom usledile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan dogadaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao pretnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od strane muslimanskih paravojnih jedinica, Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli.

Predsednik Dodik je naglasio da je srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosledno provodenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, pre svega SAD.

Predsednik Vučić je ocenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvanicnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posledice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u celom regionu.

”Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, dodao je predsednik Vučić.

Imajući u vidu težinu pozicije celokupnog srpskog naroda, a posebno neprimerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva, predsednik Vučić je zamolio predsednika Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS.

Predsednik Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS, ali da i predsednika Dodika i sve politicke predstavnike u RS moli da razmotre njegov predlog, jer je jasno da neki politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost celog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS.

”Moja molba predsedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gde treba da sede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Predsednik Vučić je ponudio da predsedniku Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banjaluci obrazloži svoj predlog.

Predsednik Vučić i predsednik Dodik razgovarali su i o tome da Srbija priprema znacajnu finansijsku podršku Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsednika i dveju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavestiti javnost.

Vučić i Dodik dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dveju vlada, za 27. januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapredenju saradnje u svim oblastima između Srbije i Republike Srpske”.

Related posts

Vučić uputio telegram saučešća porodici Aleksandra Sanje Ilića

Mirjana Popović

Predsednik Vučić danas sa ambasadorom SAD

Nikoleta Dragaš

Novi izgled pančevačkog Potamišja do kraja 2020. godine

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija