25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučic sutra na polaganju kamena temeljca fabrike Nidek u Novom Sadu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra ceremoniji polaganja kamena temeljca za igradnju fabrike električnih motora japanske grupacije NIDEC Corporation.

Polaganje kamena temljaca je planirano u 10 časova, u Industrijskoj zoni Sever 4, na Kaćkom putu, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Nidek je najavio da će prisustvovati i glavni i izvršni direktor Nidek korporacije Ðun Seki, ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata i direktor fabrike “Nidec Electric Motor Serbia” Marko Ivović.

Nidek je saopštio da izgradnja fabrike u Novom Sadu trenutno predstavlja jednu od najvećih investicija u našoj zemlji.

Nidek je osnovan 1973. godine u japanskom gradu Kjotu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Tokom 2019. godine ukupan prihod od prodaje je iznosio 11,8 milijardi evra.

Ulaganje u Srbiju deo je dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu prvi je korak ka uspostavljanju evropskog industrijskog parka Nidek.

Kada je reč o vrednosti ulaganja, u Evropi je planirana investicija od približno 1,5 milijardi evra.

Kompanija će u novom poslovnom poduhvatu slediti svoje višedecenijsko iskustvo, kao i primer ulaganja u grad Pinghu u Kini, gde je Nidek za 20 godina poslovanja uložio više od dve milijarde evra, a izgrađeno je 12 fabrika u kojima je zaposleno više od 12.000 ljudi.

Related posts

Sastanak predsednika Vučića i Srba sa KiM

Nikoleta Dragaš

Uhapšen “Malčanski berberin”, Stefanović čestitao pripadnicima MUP

Mica Milakov

Sedam decenija MKD-a “Petefi Šandor”

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija