26. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

TV Pink o kompaniji Rio Tinto

Proteklih nedelja javnost u Srbiji posebno je zainteresovana za rad kompanije Rio tinto na području basena Jadar u lozničkom kraju, usled podeljenih mišljenja o tome kakav će uticaj to imati na životnu sredinu. Naime ova kompanija namerava da eksploatiše značajnu i rudu jadarit koja se koristi za proizvodnju litijumskih baterija.

Kako savetuju stručnjaci, potrebno je još najmanje godinu dana do stručne i merodavne procene uticaja na našu životnu sredinu, što je krucijalni preduslov za bilo kakvu ekološku ili političku debatu o projektu ”Jadar”.

Uprkos ovome brojni pokreti u Srbiji, koji se povezuju sa spoljašnjim uticajima, sprovode demonstracije i pozivaju na proteste koji su neosnovani ekologijom, već im je zaleđina, kako se tvdi iz više navoda, političa destabilizacija Srbije.

– Najbliži saradnik Dragana Đilasa, Marko Blagojević mu je tada bio pomoćnik, tj. zamenik ministra bez portfelja. Posle svega taj Marko Blagojević koji je u međuvremenu privođen i osuđivan zbog sumnje da je proneverio šest miliona sad aje zaposlen u kompaniji Multikom. Juče smo saznali da je taj isti koji predvodi proteste Marko Blagojević prodao firmi Rio Sava svoje imanje u Loznici – rekao je Vučićević.

On je objansio da je Blagojević u dva navrata prodao zemlju Rio tinu u dva ugovora.

– Prvi ugovor je iznosio 36.778, a drugi 680.396 evra. To je bilo dogovoreno u Avgustu ove godine – rekao je on.

Vučićević je otkrio ekskluzivne detalje do kojih je došao u nastavku razotkrivanja afere “Top veritas papiri”.

U pitanju su veze Dragana Đilasa, ali i njegovih najbližih saradnika s kompanijom Rio Tinto i projektom iskopavanja litijuma u Srbiji

– Ova naslovna strana Informera sutrašnjeg je ozbiljna politička nuklearna bomba. Ja ovo ne pamtim. Da najbliži saradnik Dragana Đilasa koji je nekada bio njegov pomoćnik, a posle, kada je Đilas postao gradonačelnik, bio je direktor gradske agencije za investiranje… Dakle, taj Marko Blagojević osumnjičen za pljačku šest miliona evra, sada je zaposlen u Multikomu. Karijeru je počeo tako što je zatvorio firmu “Viskoza” pa se tako preporučio valjda Draganu Đilasu. To smo znali sve do juče. A sada znamo da je taj Marko Blagojević prodao ćerki firmi Rio Tinta, Rio Sava Eksplorejšn, zemljište – rekao je Vučićević.

– Vidite, oni su uzeli pare od tog Rio Tinta, Vučić nije uzeo ni dinara. A sada radi ono što svaki pravi predsednik treba da uradi. On ide da razgovara sa svojim građanima. Da vidi šta ih muči, otkloni sve nedoumice. Ovi protestanti, oni su šatro protiv Rio Tinta, a u stvari oni su samo za sebe i za svoje interese. Jasno je kao dan, i litijumskog Đilasa i genocidnu Mariniku briga za životnu sredinu. Oni brinu samo za sebe. Na ovaj način žele samo da unesu u Srbiju nestabilnost. Pazite, ovaj Marko i ta Marinika sutra će da blokiraju saobraćaj. Verujem da će posle ovog otkrića i svih ovih ugovora koje objavljujemo sutra u novinama, da će građani da shvate da ih N1 bombarduje neistinama. Ovde je po sredi pokušaj otimanja vlasti uz priču o ekonomiji – naglasio je glavni i odgovorni urednik Informera.

Vučićević je objasnio da su i pojedini zvaničnici EU podržali ovaj projekat, kao i da se Nemačka sprema za sličan projekat jer ima najviše zaliha litijuma u Evropi.

Izvor: Pink.rs

Related posts

Komnet najoštrije osuđuje praksu pretnji novinarima u Srbiji

Bojana Kecic

Glaukom – podmuklo oboljenje. Kako prepoznati očni pritisak?

Nikoleta Dragaš

Teška povreda Sikimića! Mnogo šansi, rezultat nerešen

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija