26. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Širom Srbije obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 3. decembar

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 3. decembar obeležen je različitim aktivnostima u gradovima širom Srbije.

Državna sekretarka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović prisustvovala je obeležavanju 75. godina Saveza slepih Srbije i 50 godina Biblioteke „Dr Milan Budimir“, poručivši da je prioritet Ministarstva da svim građanima obezbedi socijalnu sigurnost, a ranjivim grupama pruži dodatnu podršku. Za obeležavanje ovih jubileja Ministarstvo je Savezu slepih Srbije opredelilo 2,7 miliona dinara.

Ministarstvo je za adaptaciju i opremanje ove biblioteke, jedne od najvećih biblioteka za slepa i slabovida lica na Balkanu, obezbedilo više od 12 miliona dinara. „Ponosni smo na činjenicu da smo značajna sredstva uložili u ovu biblioteku koja predstavlja izvor saznanja za slepa i slabovida lica, a posebno za učenike i studente“, istakla je Božović.

Državna sekretarka je navela da je jedan od značajnih partnera Ministarstva u kreiranju politike usmerene ka zaštiti prava i unapređenju položaja osoba sa invaliditetom svakako Savez slepih Srbije, organizacija sa dugom tradicijom koja ostvaruje zajedničke interese i ciljeve svih slepih i slabovidih lica u Republici Srbiji.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janić posetio je danas radni centar „Zvuci srca“ Humanitarne organizacije Dečje srce u kojem radi osam osoba sa invaliditetom, koje su zaposlene preko Nacionalne službe za zapošljavanje i 15 osoba sa invaliditetom koje su u programu pripreme za zaposlenje. U ovom radnom centru su organizovane radionice na kojima su mladi sa smetnjama u razvoju pravili liciderska srca sa rečima i porukama podrške, prihvatanja i jedinstva, koje će se deliti tokom celog decembra, budući da je to mesec praznika i darivanja.

Janić je tom prilikom rekao da će resorno Ministarstvo nastaviti i u narednom periodu da radi na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, jer je to jedan od prioriteta rada i istakao da osobe sa invaliditetom moraju da imaju jednaka prava i uslove života kao i ostali građani naše zemlje.

„Izuzetno mi je drago što sam danas imao priliku da posetim radni centar „Zvuci srca“ i uverim se da sve ono što se ovde radi, kao što su izrada raznih rukotvorina i mnoge druge aktivnosti, zaista se radi srcem. Kada vas dočeka takva atmosfera, ne može, a da na vas ne ostavi snažan utisak“, rekao je Janić. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna je za rad radno okupacionog centra „Zvuci srca“ koji je zvanično otvoren 2019. godine izdvojilo 3 miliona dinara. Humanitarna organizacija Dečje srce u postupku je osnivanja preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i obavljaće delatnost štampe na tekstilu i keramici i šivenje proizvoda od tekstila.

U Kragujevcu je, u organizaciji Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Kragujevca, Sportskog društva Radnički i KSK Pčelice, organizovana promocija sporta osoba sa invaliditetom klubova i udruženja sa teritorije grada Kragujevaca i šumadijskog okruga, a pomoćnica ministra u Sektoru za socijalnu zaštitu Biljana Zekavica rekla je dasu osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi društva i da je neophodno aktivno raditi na njihovoj inkluziji, što Ministarstvo i čini.

„Osobe sa invaliditetom su deo našeg društva i moraju jednako da budu uključene u sve društvene tokove.U skladu sa kampanjom „SRBIJA BEZ BARIJERA“, Ministarstvo aktivno radi na uklanjanju svih prepreka. Jedino na taj način bićemo moderno društvo u kom su svi građani jednaki“, naglasila je Zekavica. 

Predstavnici Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom prisustvovali su obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom širom Srbije. U Šapcu je održana izložba rukotvorina radionice „Stari zanati“ u organizaciji Gradske organizacije invalida rada, dok je u Leskovcu održana završna aktivnost projekta „Svet je lep kada zajedno stvaramo“, koju je organizovalo Udruženje za pomoć MNRO Leskovac, a predstavnici Sektora prisustvovali su događaju koji je organizovala gradska opština Zvezdara.

U Novom Sadu se održava berza „Volim knjige“ i izložba slika dece i mladih iz Društva za osobe sa invaliditetom Novog Sada, koju u TC „Promenada“ organizuje Udruženje „Život kao inspiracija“. Takođe, u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom održava se inkluzivna manifestacija „U umetnosti smo svi jednaki“, koju organizuje Udruženje osoba sa invaliditetom Beograd, kao i svečanost „Za život bez barijera“, koju u hotelu „Metropol“ organizuje udruženje „Hendi centar Koloseum“ pod pokroviteljstvom Ministarstva.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – 3. decembar proglašen je od strane UN 1992. godine od kada se obeležava u celom svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije između 12 i 15 odsto stanovništva ima neku vrstu invalidnosti. Ove godine Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u svetu biće obeležen pod sloganom UN „Liderstvo i učešće osoba sa invaliditetom u stvaranju inkluzivnog, pristupačnog i održivog sveta posle pandemijeKovida 19“.

Najznačajnije ostvarene rezultate Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom promoviše u okviru Kampanje „SRBIJA BEZ BARIJERA” koja je pokrenuta u saradnji sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije. Cilj kampanje je da se pojedinačne aktivnosti koje se realizuju radi unapređenja položaja osoba sa invaliditetom promovišu pod zajedničkim sloganom i prepoznatljivim vizuelnim identitetom.

Related posts

Ministar policije Vulin: Delovi MUP bili spremni da menjaju dokaze u slučaju Jovanjica da bi se naudilo porodici Vučić

Aleksandra Miloševska

SNS Pančevo čestitao Badnji dan i Božić

Mica Milakov

Gradonačelnik Saša Pavlov na 4. Medjunarodnom forumu o saradnji na Zlatiboru

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija