29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Obeležen Svetski dan borbe protiv HIV-a testiranjem i savetovanjem

Prvog decembra obeležava se Svetski dan borbe protiv HIV-a. U pančevačkom Zavodu za javno zdravlje organizovano je besplatno, poverljivo testiranje na HIV kao i savetovanje. Zainteresovani sugrađani mogu doći na testiranje u Železničku ambulantu.

Epidemija HIV infekcije u poslednjih 40 godina odnela je više od 36 miliona života. Zahvaljući intenzivnom  radu na prevenciji i ranom otkrivanju, većoj dostupnosti testova, broj obolelih je otkriven na vreme kada bolest može da se drži pod kontrolom. I ove godine  Zavod za javno zdravlje Pančevo organizuje besplatno i poverljivo testiranje na HIV infekciju i na hepatitis B i C.

Svi naši građani koji su imali rizično ponašanje i žele da provere svoj HIV status mogu da dođu u naše prostorije imaće i razgovor sa  našim doktorima a svakako će uraditi i analizu, kaže dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda zavoda za javno zdravlje. Važno je da svaka osoba koja je imala rizično ponašanje ne okleva da se testira, jer ukoliko se infekcija otkrije na vreme zahvaljući savremenoj terapiji  bolest se drži pod kontrolom.

HIV se prenosi  prilikom polnog odnosa bez kondoma, odnosno, preko krvi kod intravenskih korisnika droga, prilikom stavljanja pirsinga koji se vrši nesterilnim priborom ili sa majke na dete tokom trudnoće, porođaja ili dojenjem. Zainteresovani sugrađani  mogu doći na testiranje u Železničku ambulantu u kojoj su trenutno prostorije Zavoda za javno zdravlje i testirati se. Testiranje je  poverljivo, anonimno, besplatno, nije potreban uput, ne zakazuje se. Za sve dodatne informacije treba pozvati broj telefona 013/310-466.

Related posts

Ministar Vulin i ambasador Nabhan o nastavku saradnje

Nikoleta Dragaš

Gradonačelnica Vršca posetila dežurne ekipe Službe hitne medicinske pomoći i osoblje kovid ambulante

Aleksandra Miloševska

Inficirano još 59 osoba, od posledica korona virusa preminuo jedan pacijent

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija