25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo Vesti

Testiranje na HIV i savetovanje u Zavodu za javno zdravlje Pančevo

Povodom obeležavanja Evropske nedelje testiranja 1. decembra – Svetskog dana borbe protiv HIV-a, u Zavodu za javno zdravlje Pančevo, biće organizovano testiranje i savetovanje na HIV.

Besplatno, poverljivo testiranje na HIV i polno prenosive infekcije, biće i ove godine organizovano u pančevačkom Zavodu za javno zdravlje povodom 1. decembra Svetskog dana borbe protiv HIV-a. Važno je da osoba proveri svoj HIV status ukolko je imala rizično ponašanje jer ako je pozitivna često nema simptome. Tek kada se oslabi imuni sistem simptomi bolesti se ispoljavaju kada je lečenje komplikovanije. Ukolko se otkrije na vreme prognoze su dobre takođe je važno da često osobe ne znaju da su HIV pozitivne i prenosioci su bolesti.  

– Zavod za javno zdravlje svake godine organizuje besplatno testiranje povodm Svetskog dana borbe protiv Hiva 1 decembra ove godine. Testiranje će se obaviti u prostorijana Zavoda za javno zdravlje bivše Železničke ambulante i trajaće cele ndedelje. Počeće od 29. novembra u ponedeljak i završiće se 3. decembra u petak. Može da se testira svako ko je imao rizično ponašanje. Pored HIV-a biće obavljeno i testiranje na hepatitis B i C i to sve u periodu od 8 do 12 časova, kaže dr Olivera Stanišić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje.

Zainteresovani sugrađani mogu doći na testiranje u Železničku ambulantu u kojoj su trenutno prostorije Zavoda za javno zdravlje i testirati se. Testiranje je poverljivo, anonimno, besplatno, nije potreban uput, ne zakazuje se. Za sve dodatne informacije treba pozvati broj telefona 013/310-466.

Related posts

NIS “preuzeo” pančevačku Petrohemiju

Mica Milakov

Pijačni barometar 25 januar

Katarina Popović

Kon: U subotu od 12 do ponedeljka u 6 sve zatvoreno

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija