26. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Stara kuća u Dolovu skriva deo istorije

Stara banatska kuća u Dolovu vlasnika Đorđa Stajića potiče čak iz 1700. godine. Ova kuća je očuvana i sadrži mnoštvo dragocenih predmeta. Iz tog razloga zaštićena je od strane Evropske zajednice, ali i od države Srbije kao spomenik kulture.

Stara banatska kuća Đorđa Stajića iz Dolova fascinira sve posetioce, jer skriva neverovatan deo istorije. Nekada je nosila broj 3, kao treća u selu. U knjigama je zvanično zabeležena jedna godina, ali Stajić je kasnije pronašao dokaze koji govore da je kuća još starija nego što se prvobitno mislilo.
Ognjište u kući staro je koliko i ona. Prvi krov od crepa imala je upravo ona, dok su sve ostale bile pokrivene trskom. Svi predmeti u kući odlično su očuvani. Svaki skriva neku svoju interesantnu priču, ali je pre svega značajna njihova istorijska vrednost. Stajiću su svi oni podjednako dragi, jer su pripadali njegovim precima. Izdvojio je nekoliko predmeta koji zavređuju pažnju posetilaca.
U kući se nalazi i komplet za pranje ruku, vezom ukrašene košulje i marame koje su pripadale Stajićevoj čukunbabi, komplet za ručavanje koji sadrži kašike od srebra, alpake i slonovače, tanjire stare više od 200 godina, čepilica za vino. Za mnoge predmete Stajić je siguran da potiču iz 1880. godine, kao što su peć, bračni krevet.  Stajić kaže da je izuzetno ponosan na svoje pretke, jer zna šta su sve kroz istoriju preživeli. Dodaje da svi koji žele da obiđu kuću treba da se najave, a on će ih rado dočekati i biti im vodič.

Related posts

Nagrađeni najuspešniji učenici grada Pančeva

Ivana Bogdanovski

Prvi ugovori sa građanima o zameni stolarije sledeće nedelje

Miroslava Cvejin

Pelemiš o produženju mera: Ništa nije izvesno, videćemo rezultate

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija