26. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Dobili smo neverovatnu cenu gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

– Razgovarali smo o mnogo tema i hoću da mu se zahvalim na gostoprimstvu! Količina, cena gasa, treba nam oko 13 miliona gasa, to su sve teška pitanja. Mi smo postigli nešto što smo jednom pomenuli, što smo pokušali i predsednik Putin je pokazao prijateljstvo. Uspeli smo da u narednih šest meseci dobijemo cenu gasa od 270 dolara po kubnom metru, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio – rekao je predsednik Vučić.

Dogovorena neverovatna cena gasa – 270 dolara po kubnom metru

Predsednik je izjavio da je ovaj sastanak bio jedan od najdužih, da je trajao dobrih tri sata, a da su se sagovornici dobro razumeli u vezi sa cenom gasa i njegovom količinom.

– Postigli smo nešto što smo pokušali, a Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji. U narednih 6 meseci imaćemo cenu gasa od 270 dolara po kubnom metru, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio – rekao je Vučić.

Bajatović je, kaže Vučić, skakao od sreće, a Putin je pred predsednikom Srbije zvao sve redom kako bi se rezultati postigli što pre.

– Putin mi je rekao: “Aleksandre, rešenje će biti dobro”, a i posle 6 meseci, čini mi se da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost – kaže Vučić. Dodaje da se na ovaj način štedi više od 300 miliona evra, što je, kaže, jedan nacionalni stadion, a dobili smo i sigurnost za snabdevanje.

Ističe da Srbija neće imati problema sa gasom.

Energetska bezbednost bila je jedna od tema i procenat je da Evropi nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa, ali Srbija neće imati problema sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

Vučić je otkrio da je cenu gasa predložio on, a da ju je Putin prihvatio.

– Bio je više nego fer! Kapa dole i veliko hvala. Ja sam već rekao da, da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih prihvatio ovakav predlog. Za gušu smo se hvatali od nervoze, a sada je sve drugačije – kaže Vučić.

Ističe da je jedna od tema bilo Kosovo i Metohija, ali i situacija u regionu i spoljni uticaji na Srbiju.

– Pažljivo, detaljno i temeljno smo razgovarali. Razgovarali smo o železnicama, BG vozu i njegovoj komplementarnoj izgradnji sa metroom, razgovarali smo o radio farmaciji, o vojno-tehničkoj saradnji.

Zamolio je Putina, dodaje, da se ubrza realizacija određenih dogovora, posebno dopremanje tzv. korneta (lansirne rampe) u Srbiju.

– Rekao sam da ne žalimo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju naoružanje na poklon i kupuju najmodernije avione. To je njihov posao i čestitamo im, ali naš posao je da ne smemo da budemo slabi i džak za udaranje. Moramo da budemo veoma, veoma snažni – rekao je Vučić.

Bilo je reči i o kulturi, saradnji pozorišta, boksu, ruskim stručnjacima u ovoj oblasti u Srbiji…

Ističe da je razgovor bio odličan, s obzirom na to da je u Rusiji težak dan zbog tragedije u rudniku.

– U jednom takvom danu, našao je vremena za Srbiju. Svaka mu čast na tome – rekao je Vučić.

Dodaje da Putin dolazi između maja i septembra naredne godine.

– Pozvao sam ga da poseti Srbiju, a on je odgovorio da će poziv sa zadovoljstvom da prihvati – rekao je Vučić.

Vučić se još jednom zahvalio Putinu zbog odlične cene gasa.

– To je velika stvar za Srbiju, hvala mu na tome. Pokazao je da smo pravi prijatelji. Uvek možemo da računamo na prijatelje, ali moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno – rekao je Vučić.

Related posts

Akcija davanja krvi u utorak u Vršcu, u sredu u Pančevu

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić s predstavnicima kompanije Behtel-Enka o projektima

Miroslava Cvejin

Svetska banka prognozira bolje izglede Srbije za 2020.

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija