27. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Dogovor sa Putinom spas za Srbiju

Dogovor o gasu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom spas je za našu zemlju, jer nećemo imati problema ni sa gasom, niti sa strujom, ali ni sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

On je za RTS posle razgovora sa Putinom u ruskom gradu Sočiju naglasio da su to ogromne finansijske uštede za Srbiju, ali da nije samo pitanje finansijskih ušteda, već da je to sigurnost, stabilnost i poziv investitorima da znaju,kako je rekao, da dolaze u sigurnu zemlju u kojoj ne moraju da brinu hoće li biti nestašice gasa, električne energije ili bilo čega.

Predsednik Srbije je rekao da su se danas sa ruskom stranom vodili razgovori i o dugoročnom ugovoru, o elementima i drugim detaljima i da ostaje da se to konačno definiše u narednom periodu.

Vučić je naglasio da to nisu laki pregovori i da detalje ne sme da iznosi jer to ne bi bilo fer prema domaćinu, ali da je ono što je važno, da Srbija neće biti nezadovoljna, odnosno da ćemo biti zadovoljni i dugoročnim ugovorom.

On je rekao da su u politici interesi dominantni i da se uvek razgovara o tome šta ko želi i šta ko traži, ali da nema sumnje da je ovo rezultat pre svega istinskog i prijateljskog odnosa.

“Da li će Rusi da se bore za neku svoju firmu na našem tržištu, pa normalno je, to ćemo i mi da radimo ovde, to je bio uvek slučaj i to će biti uvek slučaj. Ali ovo zaista jeste bio jedan istinski i iskreno prijateljski iskorak”, naglasio je Vučić.

On je posebno zahvalio na ličnom i korektnom odnosu ruskom predesedniku koji je pokazao, kako je rekao, veliko poštovanje za Srbiju.

“Da sam ja na njegovom mestu ne znam da li bih to uradio, da budem sasvim otvoren, tako da, mnogo mu hvala na tome i mnogo mu hvala na ličnom, korektnom odnosu koji je čak prevazišao moja nadanja, ne samo očekivanja i čovek je pokazao veliko poštovanje za Srbiju i ja sam mu beskrajno zahvalan na tome”, naveo je srpski predsednik.

Vučić je rekao i da zbog određene stope inflacije dugoročno ne možemo još da govorimo o mogućim poskupljenjima cena struje i gasa, ali da sada tokom zime neće biti nikakvog povećanja i da bi to bilo besmisleno, pošto ih ne nabavljamo po višoj ceni i naglasio je da imamo ubedljivo najnižu cenu električne energije u Evropi posle Ukrajne koja je zahvaljujući nuklearkama uspevala da to održi.

Vučić je rekao i da od drugih zemalja u regionu koje imaju sve niže plate od nas, niže penzije od nas, sve imaju višu cenu električne energije.

On je rekao da je sa Putinom danas razgovarao o struji i o gasnim elektranama i da se preduzimaju novi koraci po tim pitanjima, a da je sa ruskim predsednikom dogovoreno da se napravi značajna svečanost povodom otvaranja TE-TO, Termoelektrane-toplane Pančevo, što je veoma važno, jer ćemo tu trošiti dodatnih preko 300 miliona kubnih metara gasa.

“To više nije zemlja koja troši jednu milijardu kubnih metara gasa već zemlja koja će da troši skoro tri milijarde kubnih metara gasa u samo 10 godina razlike. Dakle, potuno druga, promenjena zemlja, zato nam je sve ovo toliko važno, zato je toliko bitno i verujem da ćemo tu svečanost napraviti već tokom decembra”, naglasio je Vučić.

On je rekao da je sa Putinom razgovarao o politickim temama i Kosovu i Metohiji i da su se dobro razumeli.

“Ja sam govorio o dvostrukim standardima i o neretko licemerju u međunarodnim odnosima, predsednik Putin to prepoznaje i dobro shvata o čemu govorim, ali je tražio od mene dodatna objašnjenja, pa smo govorili o Severu Kosova, pokazivao mu i na mapi”, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je od Putina čuo i naučio mnoge stvari vezano za globalnu politiku i da postoji visoko saglasje u međunarodnim forumima, međunarodnim institucijama i organizacijama između dve zemlje.

Najavio je i skoro potpisivanje dokumenta o strateškim-ekonomskim odnosima između Srbije I Rusije, petogodišnji plan do 2026. godine, što će, kako je naveo, biti realizovano u narednih sedam do 10 dana.

“Znate kada tri sata razgovarate, a samo ste vas dvojica, onda nema detalja o kojem ne razgovaramo, dakle od naših muzeja, manastira, crkava…Ne postoji oblast koju nismo obuhvatili i da budem iskren veoma sam zadovoljan i trudim se da svojim osmehom, srećom i zadovoljstvom ne pokažem višak arogancije, a nemojte mi zameriti ako se to desi”, rekao je Vučić.

On je govorio o Petrohemiji, kompaniji Brose, a naglasio je da najavljene dobre vesti za Fijat nemaju veze sa Rusijom, već sa vlasnicima, Italijanima i Francuzima, ali da ne može da govori o detaljima jer je to tajno dok oni to ne saopšte.

“Što se tiče Brose, mi smo završili dogovor i ugovor za Petrohemiju, očekuje se potpisivanje narednih dana. Jedan od naših uslova je bio da nema otpuštanja radnika, ja mislim da je to velika stvar i važan uslov, i naravno dobili garancije za buduće investiranje. To je još jedna važna stvar za južni Banat, Pančevo posle CTF i Brosa. To su dakle dobre vesti, ali i nama sigurnost da ćemo uvek imati te derivate koje su nekada od strateškog značaja “, rekao je Vučić.

Related posts

Novi “Golden Beauty Shop” i nove mogućnosti

Jelena Obradović

Vučić nakon otvaranja gondole podelio fotografije iz hotela na Zlatiboru

Nikoleta Dragaš

VUČIĆ POSLE SASTANKA KVADRILATERALE: Srbija,Rumunija, Bugarska i Grčka kandidati za domaćine EVROPSKOG I SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija