3. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kultura Najvažnije Pančevo Srbija Vesti

Otvorena izložba “Deliblatska peščara, pesak-vetar-čovek” u Banatskom Novom Selu

U Galeriji Doma kulture “3. oktobar” Banatsko Novo Selo otvorena je  izložba pod nazivom “Deliblatska peščara 1818 – 2018, pesak-vetar-čovek”. Izložba je organizovana u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Pančevu.

Izložba „Deliblatska peščara 1818- 2018., PESAK – VETAR – ČOVEK” predstavljena je kao rad na istraživačkom projektu „Život u Banatskoj vojnoj granici 1764 – 1872, na teritoriji Južnog Banata”. U okviru  njega predviđeno je obeležavanje više značajnih datuma vezanih za istoriju Banatske vojne granice, istakla je Grozdana Milenkov autorka izložbe.

Prvi jubilej obeležen je 200 godina od početka pošumlјavanja Deliblatske peščare, a ova izložba je rezultat viđenja istorijskog procesa dugog dva veka. Područje peščare moguće je posmatrati vrednostima kulturnog i prirodnog nasleđa.

Pored Grozdane Milenkov autori ove izložbe bili sui Slobodanka Perović, Jasmina Vujović, Marina Milјuš, Jasna Jovanov i stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu. Izložba će trajati do 31. decembra uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Related posts

Tamburica Fest u Novom Sadu od 19. do 21. avgusta

Ivana Bogdanovski

Predsednik Vučić u video poruci poručio građanima: Obećavam, bez obzira na posledice, POBEDIĆEMO MAFIJAŠE U SRBIJI! (VIDEO)

Branislava Grčić

U Srbiji još 228 novoobolelih od korona virusa

Mirjana Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija