27. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Ministarstvo povećalo iznos sredstava za poljoprivrednike

Foto: Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odlučilo je da za 500 miliona dinara poveća sredstva namenjena poljoprivrednicima koji se javljaju na poziv raspisan u aprilu, a odnosi se na investicije i troškove unapređenja konkurentnosti primarne biljne proizvodnje u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.

Na sajtu Uprave za agrarna plaćanja danas je objavljeno da je odluka o povećanju bespovratnih sredstava doneta zbog velike zainteresovanosti poljoprivednika i da je na poziv stiglo 2.318 prijava.

Prvobitno je za ovu namenu bilo opredeljeno 700 miliona dinara a najnovijim povećanjem ukupna sredstva će iznositi 1,2 milijarde dinara.

Osim što je povećalo iznos sredstava, Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da zbog promena cena u industriji poljoprivrednih mašina, podnosioci prijava na ovaj poziv, mogu promeniti iznos traženih sredstava za investicije.

Iznos se može uvećati ili smanjiti za 10 odsto i to tako da bruto iznos investicije ne bude manji od 20.000 evra, odnosno veći od 50.000 evra.

Projekat konkurentne polkjoprivrede u Srbiji je zajednička inicijativa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke, koji uvode nov model finansiranja, poznat pod nazivom “50:40:10” kako bi se ojačali mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća i unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost.

Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi od 20.000 do 50.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 do 25.000 evra.

Related posts

Analitičari o Đilasovom planu

Nikoleta Dragaš

Gost emisije “Lice nacije 12” Vladimir Đurić Đura, muzičar

Bojana Kecic

Vučić čestitao Dimitrijeviću na srebru na POI

Miroslava Cvejin

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija