27. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Srbija Vesti

Ministarka Vujović i Ben David potpisale sporazum iz oblasti ekologije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David potpisale su danas sporazum o saradnji na smanjenju industrijskih emisija, kroz sprovođenje evropske Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Vujović je istakla da je potpisivanjem ovog sporazuma započeta treća faza projekta – „Zelena tranzicija – implementacija Direktive o industrijskim emisijama u Srbiji u periodu 2021 – 2025. godine“ (IED 3), u vrednosti od 1,7 miliona evra, koji je važan za ispunjavanje obaveza Srbije iz Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimu.

Prema njenim rečima, Srbija će kroz ovaj projekat moći da računa na podršku Švedske, kako bi se i kod nas ubrzala zelena tranzicija društva i zelene investicije u industriji.

“Cilj je da se industrija pripremi za investicije u čistije tehnologije, koje će doprineti da se u značajnoj meri poboljša kvalitet vazduha, što je jedan od strateških ciljeva Ministarstva zaštite životne sredine. Ovaj projekat nam omogućava da ostanemo na dobrom putu, imajući u vidu da su sprovođenjem Direktive EU o industrijskim emisijama znatno smanjene zagađujuće emisije u EU, ojačana je konkurentnost industrije i poboljšan kvalitet života građana EU”, naglasila je ministarka Vujović.

Dodala je da je to rezultat koji želimo da ostvarimo i u Srbiji i da primenom evropskog iskustva poboljšamo kvalitet života naših građana.

Navela je da je implementacioni partner na projektu, Centar za čistiju proizvodnju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Vujović je istakla da je u sklopu projekta, u planu izrada novog Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, kao i podzakonskih akata kako bi se potpuno uskladili sa Direktivom o industrijskim emisijama.

Projekat će pomoći i da se izrade integrisane dozvole za 15 industrijskih postrojenja i sedam farmi.

Ministarka je istakla da je za Srbiju u ovom momentu važno to što će primenom EU Direktive, uz podršku Švedske, ujedno raditi i na ispunjenju ciljeva Zelene agende.

Ambasadorka Ben David izrazila je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma, kojim se nastavlja podrška Švedske integraciji Srbije u Evropsku uniju i saradnja sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine.

Istakla je da je Vlada Švedske nedavno donela novu Strategiju za Zapadni Balkan i Tursku, prema kojoj će se upravljati rad Ambasade u Srbiji u narednom periodu i koja uključuje dalju podršku održivom razvoju povoljnom za životnu sredinu i otpornom na klimatske promene, kao i održivom korišćenju prirodnih resursa.

Related posts

Toše Proeski dobija ulicu u Jabuci

Mica Milakov

Ministar Lončar se sastao sa zdravstvenim radnicima pančevačke kovid bolnice

Jasmina Petkovic

Batinaši Vuka Jeremića fizički napali aktivistu SNS u Pančevu

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija