29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekologija Južni Banat Vesti Vršac

Grad Vršac pošumljava mali rit

Foto: Grad Vršac

Grad Vršac nastavlja sa akcijama pošumljavanja, a ovih dana aktivno se radi na sadnji vetrozaštitnog pojasa u zaštićenom području Mali vršački rit.

– Pored primarnog cilja podizanja pošumljenosti i unapređenja biodiverziteta na teritoriji Grada Vršca, radimo i na tome da se formira šumski pojas na samoj granici zaštićenog područja i na taj način fizički obeležimo granicu zaštićenog područja Mali vršački rit sa dva naizmenična drvoreda. Za ovu godinu je planirano dužina od tri kilometra gde je posađeno 1450 sadnica našeg autohtonog hrasta lužnjaka, dok je plan za narednu godinu da nastavimo dalje ka Vršcu, kako bi formirali šumski pojas oko celog Malog rita. I ne samo to, već želimo da formiramo šumske oaze u Malom ritu kako bi unapredili mozaičnost staništa, ističe Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Vrednost radova je 770.000,00 dinara, a sredstva su obezbedili Grad Vršac i Ministarstvo životne sredine, dok samu sadnju i dalju negu oko posađenih sadnica, radi JKP Drugi Oktobar, koji je i upravljač zaštićenog područja.

– Ovim projektom Grad Vršac ne završava sadnju za ovu godinu, jer već ćemo u naredne dve, tri nedelje posaditi još oko 1.000 sadnica Jasena, Lipe, Bresta. Kada uračunamo 1.000 sadnica, koje su u saradnji sa Mesnim Zajednicama posađene u proleće  ove godine, dolazimo do brojke da će ove godine biti posađeno oko 3.500 sadnica, što nas svrstava u malobrojne gradove koji mogu da se pohvale sa takvom sadnjom, ne samo u našoj zemlji nego i u Evropi, objašnjava Jovanov.

Related posts

“Žetelački dani” u Vojlovici od 6. do 7. avgusta

Miroslava Cvejin

Po čijem nalogu žuta Ljubinka ruši Lukašenka?

Jasmina Petkovic

MZ Mladost sve lepša, asfaltira se Vojvođanska ulica

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija