29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Ekonomija Južni Banat Pančevo Politika Vesti

Ugovori vredni 2,5 miliona dinara za 9 lokalnih samouprava

Ugovori u ukupnoj vrednosti od 2,5 miliona dinara uručeni su danas predstavnicima devet lokalnih samouprava koje će ih usmeriti lokalnim socijalno – ekonomskim savetima.

Ugovore je uručio pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević i to po javnom konkursu za finansiranje ili sufinansiranje programa razvoja i delovanja lokalnih socijalno-ekonomskih saveta na teritoriji AP Vojvodine.

Ivanišević je potpisao ugovore sa predstavnicima Stare Pazove, Pančeva, Zrenjanina, Subotice, Rume, Bačke Palanke, Inđije, Vrbasa i Kikinde, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Sredstva su namenjena za redovan rad, programe razvoja i delovanja saveta i to za tekuće poslovanje, kapitalne troškove i podršku u radnom angažovanju koordinatora, odnosno sekretara saveta.

Ivanišević je rekao da Pokrajinska vlada, odnosno Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, podržavaju ukupan rad Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta i saveta u lokalnim samoupravama sa oko 12 miliona dinara godišnje, sa ciljem efikasnijeg socijalnog dijaloga koji, prema njegovim rečima, nema alternativu.

“Važno je pozvati predstavnike lokalnih samouprava koje nisu osnovale socijalno-ekonomske savete na teritoriji AP Vojvodine da ih osnuju. Spremni smo da im pomognemo i finansijski i iskustvom, te da ih uputimo i na one jedinice lokalne samouprave gde saveti dobro posluju, jer smatramo da je to radno telo mesto na kom zajednički mogu delovati poslodavci, sindikati i svi zainteresovani učesnici u privrednom životu”, kazao je Ivanišević.

Dodao je da dijalog nema alternativu, a da su sami socijalno-ekonomski saveti institucionalni način rešavanja problema zaposlenih, poslodavaca i sindikata.

Ivanišević je kazao i da danas jedna četvrtina jedinica lokalne samouprave na teritoriji AP Vojvodine ima socijalno-ekonomske savete te da Sekretarijat razgovara sa svim socijalnim partnerima, prevashodno sa Udruženjem poslodavaca Vojvodine, kako bi se aktivnije uključili u formiranje saveta gde postoje uslovi za to.

“Rezultat svih inicijativa jeste poboljšanje položaja radnika i to je politika i Pokrajinske vlade i Sekretarijata za privredu. Socijalno-ekonomski saveti imaju cilj da se prava radnika bolje poštuju i da zajedno na jednom mestu mogu da razgovaraju predstavnici lokalnih samouprava, sindikata i poslodavaca. Nastavićemo razgovore o osnivanju novih saveta jer je to način da se poboljša celokupna privredna klima na teritoriji Vojvodine“, dodao je pokrajinski sekretar.

Ovom podrškom jedinicama lokalne samouprave, a kroz rad socijalno-ekonomskih saveta, ostvaruje se delotvoran i kontinuiran socijalni dijalog o pitanjima iz nadležnosti lokalne samouprave, u interesu kako zaposlenih, tako i poslodavaca.

Related posts

Predsednik Vučić se sastao sa Plenkovićem

Alba Jovanović

Još 3.236 novih slučajeva korone u Srbiji, preminule 44 osobe

Vanja Vićentić

KO JE BRAT BORISA TADIĆA?

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija