29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Pančevo Sport Vesti

Ilija Serafimović iz Pančeva najbolji kompozitor šahovskih problema

FOTO: Pixabay

Ilija Serafimović, 17-godišnji učenik pančevačke Gimnazije “Uroš Predić”, je svetski šampion u kompoziciji šahovskih problema u kategoriji do 23 godine. Ovaj mladi Pančevac podjednako je uspešan i u rešavanju šahovskih problema.

Ilija je šahom je počeo da se bavi sa sedam godina, i ubrzo nakon toga postao je kadetski prvak Vojvodine. Sa devet godina rešio je da se oproba i na turniru u rešavanju šahovskih problema I tada je odlučio da se tome potpuno posveti.

“Kada je u pitanju problemski šah,jedan tatin prijatelj me je odveo na takmičenje u rešavanju i ja sam tada imao 0 poena ali me je moj sadašnji mentor Marjan Kovačević primetio i počeo sam da idem kod njega na sekciju u Šah klub Beograd. Prvo sam otkrio rešavanje, pa komponovanje i osetio sam da u tome ima više mesta za kreativnost nego u običnom šahu i tada sam to zavoleo”, kaže Ilija Serafimović.

Iza njega su brojna takmičenja, a najnovija priznanja donosi sa Kongresa svetske federacije za problemski šah održanom na Rodosu. Sa kolegama iz reprezentacije osvojio je bronzanu medalju u rešavanju šahovskih problema a uspešan je bio i u pojedinačnoj konkurenciji. Na takmičenje je otišao kao najbolji mladi kompozitor šahovskih problema na svetu, koji je tu titulu do sada, zvanično, osvajao četiri puta uzastopno.

“Četvorostruki prvak sveta sam bio u komponovanju problema. Inače, problemski šah ima komponovanje i rešavanje. Ove godine zvanično nije dodeljena titula za najboljeg kompozitora ali sam ja osvoji dve medalje, srebro u komponovanju matova u dva poteza kao i u komponovanju šahovskih studija. Tako da je dodeljeno zvanično ja bih ponovo bio najuspešniji učesnik”, kaže Ilija Serafimović.

Mnogi njegovi radovi, objavljeni su u časopisima širom sveta. Do sada ima 82 objavljena problema od kojih su 74 nagrađena. Dobio je i titulu Fide majstora rešavača.

“Fide majstor sam u rešavanju problema, sada sam konačno dosegao taj rejting, potrebno mi je bilo 2.350 poena a sada već imam 2.415 tako da sam zvanično Fide majstor. Ostvario sam i prvu normu za Inter majstora tako da mi je to naredni cilj”, ističe Serafimović.

Ilija se već sada priprema za nove izazove,ono što ga očekuje je Evropsko prvenstvo koje će biti održano u maju.

Izvor: RTV

Related posts

Utakmica godine za Srbiju: “Orlovi” sa Norvežanima za finale

Jasmina Petkovic

77 slučajeva novoobolelih od Covid-19 u Južnobanatskom okrugu

Bojana Kecic

Čestitka povodom Dana opštine

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija