25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Srbija i svet obeležavaju Dan primirja

Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nastradalima u Velikom ratu polaganjem venaca odata je počast na Spomen – kosturnici branilaca Beograda, a predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je tim povodom da je današnji dan dan velikog ponosa našeg naroda i istakao da smo dužni da njihovu žrtvu pamtimo i svakog drugog dana, a ne samo danas.

Nakon što je Dačić položio venac na Spomen – kosturnicu branilaca Beograda u Velikom ratu, intonirana je himna “Bože pravde”, a nakon toga vence su položili i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, potpmci kraljevske porodice Karađorđević, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije te diplomatskog kora.

Dačić je ukazao na to da je još letnjih dana 1914. godine našim precima bilo jasno šta moraju da urade i nisu postavljali pitanje zašto moraju da obuku uniformu i uzmu pušku iako je prošlo samo godinu dana od kada su ostavili pušku i skinuli uniformu.

“Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu. Ceo svet se našoj zemlji divio i skidao kapu našim herojima”, kazao je Dačić i podsetio da je na mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine rečeno da je Srbija izgubila 1.250.000 ukupnog stanovništva, što je predstavljalo trećinu stanovništva, a 60 odsto muške populacije radno sposobne.

Dačić je istakao da bi malo koja zemlja, možda nijedna, mogla posle toga da se uzdigne i obnovi.

“Ko je osim Srbije krenuo dalje kao pobednik u obnovu. Malo je takvih naroda, ako ih uopšte ima”, naveo je Dačić i rekao da o našim junacima ne pričamo samo mi tako i u tom smislu podsetio na reči francuskog generala Franša de Perea koji je govorio da su ti junaci seljaci, slobodni i gordi na svoju rasu, gospodari svojih njiva.ivica, dačić, kosturnicaIzvor: TANJUG

Istakao je da je cena koju smo platili bila ogromna i dodao da to ujedno pokazuje i vrednost onoga što smo branili.

“Srbija se seća deda i pradevova, majki pre jednog veka, nihove želje da budu slobodni i žive kako hoće. Možda smo u prošlosti nekada i zaboravili to herojstvo, ali danas smo ovde da kažemo da se to nikada više neće dogoditi”, istakao je Dačić i u ime cele Srbije odao poštu herojima koji su pohranjeni u Beogradu, ali i širom Srbije, Balkana, Evrope i sveta.

“Imali su zašto da žive, imamo za šta da ih pamtimo i slavimo”, poručio je predsednik parlamenta.

Dačić je podsetio da su na današnji dan 1931. godine na Novo groblje u Beogradu došli mnogi iz celog sveta kako bi prisustvovali osveštavanju Spomen – kosturnice braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu i kazao da je i tada odata počast braniocima Beograda, ali i svima drugima koji su dali živote za slobodu.

Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila, prema procenama, između 1,1 i 1,3 miliona stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60 odsto muške populacije.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su kao centralne sile koje su se borile – Nemačka i Austrougarska, a na drugoj strani, sile Antante – Rusija, Francuska i Velika Britanija potpisale primirja u 11.00 sati.polaganje, venaca, spomen, kosturnicaIzvor: TANJUG

Primirje je potpisano na teritoriji današnje Francuske na liniji ratovanja, u posebnom vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša u šumi u blizini Kompjenja.

Time je dogovoreno primirje na zapadnom frontu, dogovoren je prekid vatre, povlačenje nemačkih trupa, razmena zarobljenika, kao i sporazum o ratnoj odšteti i uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica.

Prvi svetski rat je formalno završen Versajskim miraom 28. juna 1919. godine.

Pošta nastadalima u Velikom ratu na Francuskom vojnom groblju

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, nastradalim francuskim vojnicima u Velikom ratu odata je pošta na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, a ceremonija je započela intoniranjem himni Srbije i Francuske.

Vence su položili ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar, u ime Grada Beograda zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zatim ambasador Rusije Aleksandar Bocan – Harčenko, ambasador SAD Entoni Godfri, ambasador Nemačke Tomas Šib, ambasadori Grčke, Kanade…

Ambasador Francuske kazao je da ima privilegiju da samo dan nakon što je predao akreditive predsedniku Aleksandru Vučiću predvodi jedan ovakav događaj i istakao da je Dan primirja u Prvom svetskom ratu važan za srpski i francuski narod.

Zahvalio je vlastima u Srbiji što neguju sećanje na stradale francuske vojnike, kao i na sve druge nastradale u Velikom ratu.

“Okončanje borbi ostavilo je neizbrisiv trag, radost od primirja bila je svuda vidljiva. Na ovom groblju sećamo se onih koji su se borili za Francusku od 1914. do 1918, a koji su nastradali na Solunskom i Zapadnom frontu. Ova ceremonija neka bude način da odamo počast svima koji su položili živote za slobodu”, kazao je Košar.

“Naravno, treba da se sećamo poginulih vojnika, ali uvek treba misliti i na pozitivnije momente, a to je dolazak srpskih đaka u Francusku na školovanje da bi se kasnije vratili u Srbiju i pomogli njeno ponovno izgrađivanje”, kazao je Košar za Tanjug.

Ističe da je veoma dirnut kada se sećama ovakvih događaja i naglašava da Srbi i Francuzi dele sećanja, ali i vrednosti.

Košar je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na tome što ga je brzo primio i omogućio mu da baš na današnji dan bude i zvanično ambasador.

Takođe, kaže i da je srećan što je imao priliku da bude danas sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, o čijem je radu, kako kaže, mnogo pozitivnog čuo još u Francuskoj.

Svoje obraćanje završio je povicima: “Živela Francuska, živela Srbija, živelo prijateljstvo između naših naroda”.

Related posts

Patrijarh Irinej izgubio borbu sa opakim virusom, predsednik Vučić se oprostio potresnim rečima

Zorana Stekovic

Otvoren 18. međunarodni festival pevačkih grupa „Etno glas“

Nikola Toadjer

Prva rata za porez na imovinu za 2019. godinu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija