22. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Održana generalna proba vežbe „Sistem 2021“, ministar Vulin poručio da Srbija može da bude sigurna

Generalna proba operativno-taktičke vežbe subjekata i sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji „Sistem 2021“, koja će biti održana u petak, 5. novembra, izvedena je danas na više od 50 lokacija u Srbiji.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji se na generalnoj probi u Kragujevcu i na Drini kod Loznice uverio u spremnost i uvežbanost učesnika, istakao je da Srbija može da bude sigurna da ima ko da joj pomogne, sačuva živote i imovinu ljudi, bez obzira kakva opasnost da nam preti.

„Na 50 lokacija, u 24 grada i 26 lokalnih samouprava, danas je završena generalna proba velike vežbe „Sistem 2021“. Sve ono što bi nas u nekom kriznom trenutku brinulo kako da zaštitimo ljude i imovinu na teritoriji čitave Srbije danas je uvežbavalo blizu 8.000 ljudi“, rekao je ministar Vulin, ukazavši da su učesnici pokazali šta su naučili, uvideli šta ne znaju i šta tek treba da nauče.

Istakavši da je zadovoljan kako je prošla generalna proba, ministar Vulin se zahvalio na komunikaciji koja je kroz vežbu ostvarena sa jedinicama lokalne samouprave i jedinicama civilne zaštite, kao i sa svim drugim subjektima koji su tu kada je pomoć civilnom stanovništvu potrebna.

„Posebno sam ponosan na saradnju sa civilnom zaštitom Republike Srpske, zahvalan Srpsko-ruskom humanitarnom centru na saradnji i ponosan na svaku lokalnu samoupravu koja je sa svojim jedinicama radila nešto što nismo radili decenijama unazad“, rekao je ministar Vulin.

Istakao je da kroz ovu vežbu Srbija prvi put proverava kako bi se reagovalo na situaciju prave katastrofe koja bi se dešavala na čitavoj njenoj teritoriji.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je veliko zadovoljstvo održavanjem ovakve vežbe, koja se nije u ovakvim razmerama radila nekoliko decenija i naglasio da je komunikacija ključ pravilnog odgovora na vanredne situacije.

„Zahvalio bih se ministru Vulinu na podršci. Ova vežba je korisna za čitavo društvo. Veliki broj opština koji je uključen i veliki broj provežbanih potencijalnih rizika su nešto što nas uverava da ćemo u nekim budućim vremenima biti sigurniji“, rekao je Čaušić i izrazio nadu da će ova vežba postati tradicionalna.

Precizirao je da se u Loznici vežba sa kolegama iz Republike Srpske i dodao da smo 2014. godine imali priliku da vidimo da Drina ume da bude nezgodna.

Naglasio je da je ova vrsta vežbe izuzetno korisna, jer zamenjuje desetine i desetine seminara i radionica.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović istakao je da je toj upravi čast i zadovoljstvo da zajedno sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i drugim subjektima zaštite i spasavanja u Republici Srbiji prikažu opremljenost, obučenost i spremnost za delovanje u vanrednim situacijama.

„Poplave iz 2010. i 2014. godine nas upućuju da moramo zajednički da radimo i da se osposobljavamo i budemo jedan tim na terenu“, rekao je Novitović i precizirao da konkretnoj vežbi evakuacije na Drini na teritoriji Republike Srbije pokazuje da nas svaki izazov, katastrofa ili bilo koja prirodna nepogoda upućuju jedne na druge.

Istakao je da timovi moraju biti uigrani i građanima Republike Srpske i Republike Srbije ulivati sigurnost da imamo svaki odgovor na bilo koji izazov koji se pojavi pred nama.

U operativno-taktičkoj vežbi učestvovaće oko 8.000 ljudi, pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Vežba, koja će po prvi put, od vremena bivše SFRJ, biti izvedena u ovakvim razmerama i formatu istovremeno će se održati na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u Republici Srbiji.

Tokom vežbe subjekti iz sistema zaštite i spasavanja prikazaće spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

Related posts

Predsednika Vučića po dolasku dočekao gromoglasan aplauz Beograđana

Mirjana Popović

Groznica Zapadnog Nila potvrđena u Pančevu

neca

Vučić u subotu i nedelju u Ohridu

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija