25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Srbija Vesti

NIS: Značajno unapređeni poslovni rezultati, neto dobit 13,3 milijardi dinara

U trećem kvartalu 2021. godine NIS grupa je dodatno unapredila finansijske i operativne rezultate. Neto dobit na nivou devet meseci tekuće godine iznosi 13,3 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2020. zabeležen gubitak od 8,3 milijarde dinara. Istovremeno, pokazatelj EBITDA iznosi 38,2 milijarde dinara i takođe je višestruko uvećan jer je u uporednom izveštajnom periodu EBITDA bila 10,4 milijardi dinara. Ovi rezultati ostvareni su zahvaljujući boljim makroekonomskim okolnostima, pre svega višim cenama nafte i oporavkom potražnje, kao i sprovođenjem programa mera za unapređenje operativne efikasnosti i finansijske discipline na svim nivoima NIS grupe. Prosečna cena nafte Brent u devet meseci 2021. godine bila je 67,7 dolara za barel, što je 66 odsto više u odnosu na prosečnu cenu u periodu januar-septembar 2020. godine.

Takođe, NIS grupa je u 2021. godini nastavila sa ulaganjima u kapitalne projekte i investirala 13,1 milijardu dinara. Ukupna zaduženost NIS grupe prema bankama smanjena je 7 odsto u poređenju sa devet meseci prošle godine. Obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 155,7 milijardi dinara, odnosno 18 procenata više u poređenju sa devet meseci 2020. godine. U trećem kvartalu NIS je akcionarima na ime dividende za 2020. godinu, isplatio 1.001.190.856 dinara.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvodnja nafte i gasa za devet meseci 2021. godine iznosi 890 hiljada uslovnih tona. Za prvih devet meseci ove godine puštene su u rad 34 naftne bušotine. Obim prerade sirove nafte i poluproizvoda bio je 2,867 miliona tona što je 9 odsto više u poređenju sa uporednim izveštajnim periodom. U Rafineriji nafte Pančevo proizvedene su prve količine evrodizela sa biokomponentom i otpremljene na tržište Rumunije. Ukupan obim prometa naftnih derivata je 2,901 miliona tona što je 14 odsto bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, NIS je nastavio sa razvojem i unapređenjem usluga, pa je potrošačima omogućeno plaćanje računa za komunalne usluge na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama, uz pomoć IPS QR koda čiji je izdavalac Narodna banka Srbije. Unapređeni su i rezultati u oblasti HSE-a (Health, Safety, Environment), pa je indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen 21 odsto u odnosu na rezultat iz devet meseci 2020. godine.

NIS je nastavio sa podrškom zajednici i u okviru programa „Zajednici zajedno“ opredelio 107,5 miliona dinara za ekološke projekte koji će biti realizovani u 12 partnerskih gradova i opština širom Srbije.

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio:

„Posle prošlogodišnje krize izazvane pandemijom COVID-19, za NIS je 2021. godina period stabilizacije. Zbog toga ulažemo značajne napore kako bismo dodatno unapredili operativnu efikasnost i očuvali finansijsku disciplinu. Naš program mera dao je efekat od 1,8 milijardi dinara na pokazatelj EBITDA u devet meseci ove godine. Na ovaj način, uz dalja ulaganja u modernizaciju NIS-a, postavljamo čvrste osnove za dalji razvoj i ostvarenje naših strateških ciljeva“.

Related posts

Brže do lekara, manje gužve

Zorana Stekovic

U Onkološkoj ambulanti Opšte bolnice Pančevo od januara kod 71 pacijentkinje registrovan rak dojke

Aleksandra Miloševska

Odlikovanje za Slovački kulturni centar povodom Dana državnosti

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija