27. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić i Šmid o ućešću OEBS u reformskim procesima u Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalnom sekretarkom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Helgom Šmid, sa kojom je razgovarao o učešću ove institucije u reformskim procesima u Srbiji, kao i o prioritetima u budućoj saradnji, evropskom putu Srbije i reformama u oblasti vladavine prava.

Predsednik Vučić je istakao značaj saradnje sa OEBS-om, čija su iskustva značajna za unapređenje reformskih procesa u Srbiji, naročito u savetodavnom aspektu prilikom sprovođenja reformi, kao i u pružanju podrške jačanju demokratskih institucija, podsticanju dijaloga i pružanju podrške civilnom sektoru.

„Za Srbiju je rad na nastavku reformi od ključnog interesa, kako za dalji napredak zemlje u svim oblastima, tako i u cilju očuvanja stabilnosti u regionu“, istakao je predsednik Vučić i dodao da rad na daljem unapređenju regionalnog povezivanja predstavlja jedno od temeljnih polazišta spoljne politike Srbije, dok je njen prioritet – punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, predsednik je posebno naglasio da je Srbija spremna na ubrzanje pristupnog procesa i da je upravo zbog toga prihvatila i novu metodologiju pregovaranja.

Generalna sekretarka Šmid je naglasila da će OEBS, kao pouzdan partner Srbije, nastaviti da prenosi iskustva institucijama Srbije u pogledu najboljih praksi na našem reformskom putu. Ona je pohvalila Srbiju zbog rezultata i očiglednog napretka u svim oblastima od značaja, što je prikazao i najnoviji Izveštaj Evropske komisije, te da je napredak posebno ostvaren u sferi ekonomije i doprinosa regionalnoj stabilnosti i povezivanju.
Šmidova je posebno istakla spremnost OEBS-a da pruži podršku unapređenju medijske situacije u Srbiji, kao i u oblasti vladavine prava i primeni standarda zelene agende.

Sagovornici su takođe konstatovali da je uloga OEBS-a od izuzetnog značaja za regionalnu bezbednost i da je Srbija, u skladu sa načelima ove organizacije, čvrsto opredeljena da i dalje daje pun doprinos regionalnoj stabilnosti.

Related posts

Vučić sa saradnicima: O spoljnoj politici i ekonomskim merama

Miroslava Cvejin

SNS Mačvanskog, Kolubarskog okruga i Vojvodine osudila Đilasove manipulacije

Jasmina Petkovic

Lečenje gojaznosti uz nadzor stručnjaka

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija