27. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić: Autoput lekovit za nase narode

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da smatra važnim ubrzanje donošenja odluka u Sarajevu oko autoputa do Srbije, jer bi ta vrsta spajanja srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose.

Vučić je, posle razgovora sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kazao da je razgovarao sa njim o svim temama, i da je imao opsežne pripreme za današnji sastanak.

„Razgovarali smo o svim važnim temama o odnosima Srbije i BIH. Dodik je obavestio o njegovom pogledu na sve što se zbiva u RS, BiH. Govorili smo o konkretnim projektima i zamolio sam Dodika da nekoliko stvari ubrzamo i uradimo zajednički“, preneo je on novinarima.

S tim u vezi je kazao da je razgovarano o razvoju infrastrukture i spajanju Srbije i Srpske, Srbije i BiH.

„U skladu sa tim očekujemo do kraja godine potpisivanje komercionalnog ugovora za izgradnju dela autoputa od Sremske Rače do Bijeljine u dužini od 19 kilometara, čije finansiranje će za 80 do 90 odsto preuzeti Srbija“, objasnio je on.

Vučić je ukazao da nama radovi na mostu na Savi napreduju, kao i radovi na putu od Kuzmina do Sremske Rače.

„Imajući u vidu činjenicu da je Dodik već radio i da su završene deonice Banjaluka-Prnjavor, Prnjavor-Doboj, ostalo je da se radi deonica Prnjavor preko Brčkog do Bijeljine. Za nas je važno i zamolio sam Dodika da u Sarajevu razgovara sa kolegama da ubrzamo donošenje odluke u vezi izgradnje autoputa prema Sarajevu“, kazao je on.

Kazao je da Srbija već radi projektnu dokumentaciju za deonicu Požega-Kotroman, koja će koštati 830 do 850 miliona evra, ali se konačna cena ne može tačno znati do potpisivanja komercionalnog ugovora, jer cene građevinskog materijala strahovito rastu.

Za nas je, dodaje, važno da se tih 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva uradi što pre.

„Istovremeno do kraja godine ili početkom iduće potpisaćemo ugovor o izgradnji puta Požega-Boljare. Time ćemo kod Duge Poljane imati račvanje čime bi spojili Novi Pazar, Sjenicu, i Tutin sa Podgoricom i Sarajevom, istočni deo BIH, ali i Sarajevo i sa predelima u Srbiji gde žive Bošnjaci i Beogradom. Mislim da bi takva vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma lekovita za naše narode i ekonomske odnose“, ocenio je on.

Ukazao je da ne postoji normalan put preko Drine koji spaja Srbiju sa BiH, i da čak i most kod Brutunce, koji se radi, to ne može dugo promeniti.

„Kada uradimo autoput Ruma-Šabac i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica koju ćemo produžiti do Malog Zvornika, dodatno ćemo povećati snagu i kontinuitet komunikacije sa BiH i RS“, uveren je on.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras i da prve avione na novom aerodromu u Trebinju očekuje pre 2023.godine.

Posle razgovora sa Miloradom Dodikom, Vučić je rekao da su obezbeđena sredstva za izgradnju aerodroma, koji će koštati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje.

“ Što ćete da vidite na terenu već od juna 2022.godine. I, verujem prve avione na trebinjskom aerodromu pre kraja 2023.godine”, rekao je Vučić.

To bi, kaže, trebalo da podigne celu Hercegovinu, da približi Trebinje i Hercegovinu Beogradu i svetskim centrima.

Dodao je da se izrada planske projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju zavrsava u martu, kao i da su obezbeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta.

Related posts

Nosite maske u zatvorenom, delta će skoro sigurno stići

Miroslava Cvejin

Pančevo u Prvom svetskom ratu

Katarina Popović

“Susreti gajdaša” u Kačarevu – tradicija jača od korone

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija