26. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Gost emisije “Lice nacije” Aleksandra Ninković Tašić , isoričar nauke

Gost emisije “Lice nacije” bila je Aleksandra Ninković Tašić , isoričar nauke. Glavne tema  razgovora bili su životi Srpskih velikana kao i priče po čemu su ostavili pečat u našoj istoriji.

Na pitanje zašto toliko mnogo znamo o nekim našim naučnicima, a pitanje Nikole Tesle je još nerasvetljeno, Aleksandra Ninković Tašić , isoričar nauke odgovorila je :

” Ideologija koja je vlada u svetu, što se tiče Nkole  Tesle je takva da im je smetala naša vera, njegovo Srpsko drževljanstvo i da bi pre rekli da je bio vanzemaljac nego naš čovek. “.

” Njihova nauka je bila na drumu Marka kraljevića, njihove reči to potvrđuju. Sam prevod pesme na engleski o  Marku Kraljeviću i Musi Kesedžiji, radio je Nikola  Tesla. On je smatrao da će ta pesma Amerikancima pokazati čojstvo, ne samo viteštvo i junaštvo, a dao je sebi za pravo da kaže da po tome možemo i sa spartancima da se poredimo, ali po čojstvu ni sa kim.”

 Zaboravljamo da Nikola Tesla svojom rukom piše da ga je nepismena majka, vaspitavala rečima koje je Jevrosima govorila Marku Kraljeviću. Često mu je govorila : ” Nemoj suditi ni po babu ni po stričevima, već po volji Boga istinitog.” 

“Nikola tesla i Mihajlo Pupin imaju direktan odnos prema nacionalnoj i našoj pravoslavnoj veri, “prsa u prsa”. Ja sam dobila pismo gde Nikola Tesla ti prijatelju znaš da sam ja Srbin, a to gde sam rođen nije moja narodna pripadnost , i prema tomne ja sam Srbin. Svi su pisali o Svetom Savi , i ja sam se pitala zašto deca to ne uče , a najlepše piše Mihajlo Pupin a odmah za njim je i Nikola Tesla, a za njima je odmah Jovan Cvijić. Cvijić je izvbrisan, ostao je samo u Juoslovenstvu , a on piše da se ne plaši toga jer pred Bogo stoje njegova majka i Sveti Sava. I ovoga nema u sabranim delima, nepostoji. Oni predstavljaju naša lica nacije naše obraze nacije i sve što su radili bilo je za dobro.”

“Sveti Vladika Nikolaj je pisao : ” Znao sam mnoge velike ljude, a samo jednu gromadu, i on se zvao Mihajlo Pupin.” Posle Pupinove smrti  molio se za njega do kraja svog života.”

” Nikola Tesla je za mnoge ljude imao zatvorena vrata ali nikada za Vladiku Nikolaja. Teslino kršteno ime, monaško, bilo je takođe Nikolaj. “

” Pupin i Tesla imali su veoma blizak odnos nauke i vere, ali oni su bili različite ličnosti. I lažni novinari su plasirali niz laži o tome da se njih dvojica nsu volela i poštovala.  U ruke mi je došao članak gde Tesla kaže: da postoji jedan veliki čovek a da je njegovo ime Mihajlo Pupin. I ako su bili različiti Pupin je branio Teslu u ratu sa Edisonom, sa Markonijem , branio ga i na sudu na predavanjima. Svojim studentima je Pupin govorio da u nauci vidite da čovek ni u šta ne može biti siguran i ne bih bio ni ja osim u jednu stvar. Bio je siguran da je Nikola Tesla u parvu. Američka akademija nauka čuva niz spisa gde Pupin brani Teslu, a čuva i Američki Kongres a mi ne znamo. “

U ’98 godini pojavljuje se  pismo Nikole Tesle,  gde on piše našem Konzulu : ” Razgovarajte vi sa Pupinom mene neće ništa da sluša jede i pije kao da je zdrav čovek, a nije, recite mu da ne sme da jede suvo meso ni to vibno da pije, al neće ni vas poslušati , pošaljite vašu dragu  suprugu onaje žensko možda budemo imali sreće.” Tesla je dosta brinuo o pupinu . A to pismo završilo je u toaletu jednog Japanskog tajkuna, i ja sam se pitala kako je moguće da je tamo a ne kod nas u muzeju.”

Tesla je rekao da zna da postoji neko jezgro u kosmosu, ako trazite da mu dam fizičku osobinu neka bude svetlost, ako tražite duhovnu, neka budu lepota i milost. Pupin je celu knjigu posvetio odnosu fizičke i duhovne realnosti rekavši: ” Dva su ploda na drvetu sazanja duhovna i materijalna stvarnost.” Navodi da je on u Ameriku krenuo u potragu za znanjem a ne za novcem. “

” Pupin se formalno oglašavao , a Tesla kroz duhovne i fizičke osobine. Tesla se trudio da to uklopi sa svojim saznanjima. Nikola Tesla i Mihajlo Pupin nikada nisu razdvajali  ili suprodstavljali pitanje vere i nauke. Tesla je najlepše članke o Hrišćanstvu pisao, i ja bih te članke dala svima koji Teslu smatraju Budistom. Skoro sam prevela te tekstove da bih mogla da pokažem  koliki je “Budista” bio Tesla.” 

” Tesla je pisao  da čovek ne postoji bez morala a morala nema bez Boga,  što znači da čoveka nema bez Boga. Našli su jednog Indijskog Gurua koji je “kao” prepoznao sveto biće u Tesli, i pričajući o njihovom prijateljstvu proizveli  tumačenje da je on bio “Budista”.

” Posedujem 1800 Teslinih prevedenih članaka, a i prevela sam mnogo njih.  Ako čitate Nikolu Teslu  vdećete da nije bio Srbin već “Srbenda”. On je pisao najlepše o Marku Kraljevići, o Milošu Obeliću, o Crnoj Gori.” 

” Petar Perunović Perun, ratnik i guslar, dolazi u Ameriku da pomogne da se skupe ljudi za rat, a Pupin ga vodi u Belu kuću, na Kolumbiju i na Sorbonu, a šta je uradio Nikola Tesla , on nikoga nije primao ali njega je prihvatio, i kaže da je sve priče izdržao dok se rasplakao kada  je Perun zaguslao starog Vujadina. Uzeo je tada gusle i počeo da ih ljubi uz reči : Stani Perune , ne diraj u dušu Srbina kao što to čine Gusle. “

” Nikola Pašić je zvao Pupina posle pisma, da dođe odmah u Pariz  na Mirovnu konferenciju  da im pomogne, jer je u tom trenutku bio član tri Akademije Nauka, i Američke i Francuske i Srpske. Bio je i predsednik njujorške Akademije nauka, ali je uvek sa ponosom nosio i zvanje pored svih ovih koje ima, da je zemljoradnik. On je u Parizu odbranio sve što je Nikola Pašić tražio od njega. “

” Ono što je mene ostavilo bez daja jeste da je Vilson je napravio mape da Jadranska obala pripadne Italijanima, i on je pocepao mape i pravile su se nove po Pupinovom uputstvu. On je odmah potom bio počasni građanin Pule i mnogo drugih mesta. Slovenačka delegacija je plakala u Parizu, jer nisu mogli da veruju, da će dobiti teitoriju , a sve zahvaljujući Pupinu. Izborio se i za Banat i naglašavao da je oduvek bio Srpski. “

” Uloga majke kod Tesle i Pupina igrala je važnu ulogu u njihovim životima. Njihova vera je nešto što im je mnogo značilo. One su ih pustile u svet ali su verovale da će njihova deca uspeti. Pupin je tek posle11 godina video majku. On je o svojoj majci uvek ustajao kada je govorio o majci.  Teslina majka je dala sav novac koji su imali, uz reči da ih potroši, jer je Tesla u mladosti voleo da se kocka, ali nakon tih majkinih reči nikada se vuiše nije kockao. “

Aleksandru Ninković Tašić nagradile su Ujedinjene Nacije  za njen muzej na ćirilici koji je prvi put kao takav prezentovan. Još uvek je u potrazi za snimcima na kojima su zajedno Nikola Tesla i Mihajlo Pupin, koji su u Američkoj arhivi. Snimkove Pupina još i daju navodi Ninkovićeva ali Tesline teže, čuvaju ih u tajnosti. One snimke koje se tiču Srbije daju jer ih ne smatraju pretnjom, ali izume i sve ono gde je on ostavljao trag  još uvek ne daju.

” Nikola Tesla želeo je da mu na sahrani sviraju “Tamo daleko”, i avione Sokolove, njiegova želja nije bila da bude kremiran. Tesla je kada je umro na grudima imao pesmu ” Smrt majke Jugovića.”

Ivo Andrić kada je primao Nobelovu nagradu, njegova želja je bila “Marš na Drinu” , podvukla je Aleksandra paralelu.

Aleksandru Ninković Tašić za kraj je istakla da su Mihajlo Pupin i Nikola Tesla predstavljali plemstvo Srpskog naroda. Navela je da se  cela moderna generacija  temelji na njihovim plećima, a svet kakav danas gledamo je takav zbog onoga što su oni poklonili čovečanstvu.

Related posts

Nove mere: Obavezne maske i na otvorenom, zabrana okupljanja više od deset ljudi

Nikola Toadjer

Ilić pojačao “Želju”

Zorana Stekovic

Vučić sa Srbima koji su peške sa KiM došli na miting

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija