27. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kovin Najvažnije Vesti

Ručni rad kao radna terapije u kovinskoj bolici

U Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu i u vreme Kovida 19 nađen je način da se pacijentima organizuje radna terapija. Radna okupaciona terapija je neophodna za psihološko socijalnu rehabilitaciju bolenika. 

Bilo neophodno naći način da se u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Kovinu i u vreme korone i dalje nastavi radna terapija koja je veoma je značajna za segment psihološko socijalne rehabilitacije pacijenta. Svrha okupaciono-radne terapije u psihijatriji jeste da pomogne pacijentu da razvije stavove i ponašanje koji će mu omogućiti da živi što je moguće korisnijim i zadovoljnijim životom. Kako bi uslovi bili još bolji za pacijente koji borave na ovoj terapiju uređene su i pojednine prostorije.

– U vreme korone postoji centralna radna terapija gde pacijenti dolaza sa svih odeljenja i sprovode se razne aktivnostiali zbog korone terapeutimodlaze na odeljenja i organizuje okupaciono radni terapijski vid na odeljenju. On je veoma zbačajen za njihovu motoriku, emocije, stabilizaciju i defokusiranje sa loših misli i to je jedan izuzetno važan vid lečenja naših pacijenta. Postoji i rekreaciona i fizikalna terapija, psihoterapija individualna i grupna terapijske zajednice i biblioterapija, kaže dr Jovanka Petrović direktorke Specijale bolnice za psihijatrijske bolesti Kovin.

Veliki broj slika, ručnih radova, kao i pravljena  proizvoda od gline samo su neki od radova koje prave pacijenti koji se leče u kovinskoj bolnici. Kako bi im bilo što prijatnije nedavno je renovirena prostorija u kojoj se oganizuju grupne terapije. Ručni radovi bolesnika su izloženi i na samom ulazu u kovinsku bolnicu, prodajnog su karaktera ukolko to pacijenti žele. Pored finansijske dobiti, važnije je da se osoba oseća korisno i da podigne poljuljano samopuzdanje, kada misli da nije dovoljno vredna i dobra da se izbori sa problemima koje često život nameće.

Related posts

Besplatno savetovalište za mlade u Domu omladine

Mirjana Popović

Kovčeg sa telom patrijarha u Hramu Svetog Save, vernici odaju poštu

Branislava Grčić

Nastavlja se montaža solarnih stajališta

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija