25. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Puštanje Vranja korak ka većem poverenju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” rekao je, komentarišući puštanje iz pritvora državljanina BiH osumnjičenog za ratne zločine Edina Vranja, da je u pitanju “jednostrani akt naše volje” i naglasio da je Srbija to uradila bez očekivanja da Sarajevo postupi na isti način.

On je ocenio i da je takav potez doneo veće poverenje kod Bošnjaka i Hrvata iz BiH.

Istakao je i da odnose između Srbije i BiH , 30 godina nakon ratnih sukoba, opterećuje “činjenica da mnogi Srbi ne znaju da li se nalaze na nekom optužnom aktu BiH, kao što mnogi Bošnjaci nisu znali da li se nalaze na nekoj od krivičnih prijava”.

Govoreći o Vranju, Vučić je rekao da ne može da komentariše pojedinačne slučajeve, ali je naglasio da je postojala inicijativa da tužilaštva Srbije i BiH sednu i razgovaraju.

“Postoji nešto što i 30 godina nakon ratnih sukoba opterećuje odnose dve strane. Rekao bih, mnogo više što bi neko želeo da prizna. A to je činjenica da mnogi Srbi ne znaju da li se nalaze na nekom optužnom aktu BiH, kao i što mnogi Bošnjaci nisu znali da li se nalaze na nekoj od krivičnih prijava. Za optužnicu su mogli da znaju, ali za neku od krivičnih prijava koju je podneo bilo ko, a koja se nalazi u policiji, po kojima mora da se postupa, nisu”, rekao je Vučić.

On je dodao da je ideja srpske strane, koju je izneo i Seržu Bramercu i drugima, bila da se s tim prekine.

“Dajte da bude jasno i jednoj i drugoj strani ko se nalazi na optužnicama i krivičnim prijavama i dajte da pokušamo da to uradimo, da, ako za 26 godina i, u nekim slučajevima 30 godina, nismo neka lica procesuirali, dajte da pokažemo poverenje jedni u druge i da prepustimo to bh. tužilaštvu, a naknadno, razume se, i bh. pravosudnim organima”, kazao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija pustila na slobodu Vranja “bez namere da bilo koga u Sarajevu pitamo i ucenjujemo hoće li oni da urade isto”.

“Ovo je bio jednostrani akt naše volje, za koji mislim da je važan i da je doneo veće poverenje i kod Bošnjaka i kod Hrvata iz BiH, koji bi trebalo da se slobodno kreću širom Evrope, a, naravno, da se pre toga slobodno kreću regionom i da mogu mirno i normalno da dolaze u Srbiju”, rekao je Vučić.

Ocenio je i da je to “važan korak i važna karika u lancu stvaranja većeg poverenja između nas” i da je zato u potpunosti bio za to.

“I ne samo da se ne kajem i ne samo da ne morate da tražite reciprocitet, dovoljno je da pokažete svoju dobru volju, a ja se nadam da će dobra volja biti i s druge strane. Ako je i ne bude, ne mislim da je to posebno važno. Važno je da danas možemo da pozovemo svakoga u goste i da svako od Bošnjaka iz Srbije može da pozove svog bošnjačkog prijatelja, rođaka, bilo koga da dođe u Srbiju”, poručio je Vučić.

Vučić je odbacio navode da Srbija želi da obelodani, kako je rekao, 28 krivičnih prijava da bi se “izvukli srpski zločinci”.

„To je toliko besmisleno, jer mi to čak nismo ni tražili. Pitali smo, želite li da na isti način i vi postupite. Ako želite, želite, ako ne želite, onda ne želite.

Ovo samo pokazuje da, šta god uradili, kakvu god dobru stvar uradili za odnose međusobnog poverenja, boljeg razumevanja, ako hoćete, na kraju krajeva, jednostavnijeg i boljeg života za pojedince i u BiH i u Srbiji, opet to ne možete da uradite zato što je medijska fokusiranost i fokusiranost političara uvek na lošim stvarima”, kritikovao je Vučić.

Ocenio je i da ne postoji stvar koju bi mogao da uradi, ili bilo ko drugi, a da neko kaže, izvinite, to je dobro, vredno, zarad boljih odnosa.

„To sve govori o tome koliko smo daleko otišli u svemu tome”, zaključio je Vučić.

Related posts

Vučić na Instagramu otkrio kako najlakše savladati ovaj jezik!

Bojana Kecic

Porast obolelih od korone u Južnom Banatu

Alba Jovanović

VUČIĆ POSLE SASTANKA S RUSKIM PREDSEDNIKOM: PUTIN U OKTOBRU DOLAZI U SRBIJU!

Katarina Popović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija