27. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Varheji: Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4

Komesar za proširenje EU, Oliver Varheji rekao je danas da je Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4 i podržao ambicju Srbije da što pre moguće otvori i druge klastere. Varheji je govoreći o poslednjem Izveštaju Evropske komisije o Srbiji pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta istakao da vlasti u Srbiji imaju evropske reforme kao svoj prioritet i da su ispunile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka EU članstvu. ”Zato pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvarnje klastera 3 i 4 i podržavamo ambicju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa”, poručio je komesar Varheji. Varheji je nagalsio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu. ”Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i u unutrašnjem procesuiranju ratnih zločina”, rekao je Varheji. On je podsetio da je Srbija napravila ”važan politički izbor” prihvatajući izmenjenu metodlogiju procesa pristupnih pregovora čime je ”potvrdila opredeljnost” evropskom putu. ”Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije”, zaključio je Varheji. On je konstatovao da su ustavni amandmani u cilju jačanja nezavisnosti pravosuđa u Srbiji ”na putu” i treba da se završe do kraja godine. Evropski komesar za proširenje je čestitao poslanicima Evropskog parlamenta, Tanji Fajon i Vladimiru Bilčku na ”uspešno sprovedenoj misiji i postizanju dogovora” u Međustranačkom dijalogu u Srbiji. On je čestitao i parlamentu Srbije i predsedniku parlamenta, Ivici Dačiću, na ”ulozi u postizanju ovog uspeha”. ”Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije”, zaključio je Varheji.

Related posts

Zabrinuti smo za bezbednost novinara u EU, hitno da reaguje Evropska komisija

Jelena Obradović

Dinamo “razbio” Slogu za prvo mesto na tabeli

Nikoleta Dragaš

VELIČANSTVENO-Oko 40.000 ljudi na Trgu Slobode!Vučić : Dosta je bilo pljačkaške vlasti, vreme je da neko radi za BUDUĆNOST!

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija