2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

PREDSEDNIK VUČIĆ NA HORGOŠU: Zajedno smo snažniji i jači, do Segedina za 35 minuta!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvuju danas ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica-Horgoš – državna granica sa Mađarskom.

Predsednik Srbije govor je počeo mađarskom poslovicom “ko sme taj pobeđuje”.

– To je karakteristika svega što je Orban uradio u odnosima sa Srbijom i ja sam mu zahvalan što je napravio potpuno nove odnose, odnose u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku. Tako smo i sigurni da snažna Mađarska znači snažnu i jaku Srbiju.

Istakao je da je srećan što danas može da izgovori te reči.

– Premijer je rekao da zajedno možemo mnogo da uradimo, sve što gradimo pokazuje koliko zajednićki možemo da postignemo bolje rezultate – istakao je Vučić.

Rekao je da je predviđeni datum završetka radova na ovoj pruzi novembar iduće godine.

– Iz iskustva mađarskog smo mnogo toga naučili, gledamo kako da zajedno rešavamo i energetske probleme i ostale važne probleme. Ova pruga nam pokazuje da se nalazimo u centru Evrope, ovde je centar – rekao je Vučić.

Najava novih ulaganja

– Uskoro rekonstrukcija bolnice u Subotici, završava se pozorište. Stiže i stadion, izgradnja vodovoda i kanalizacije, a u novembru otvaramo novu fabriku za 500 zaposlenih. Suština svega je da ćete imati fantastičnu budućnost. Uslov za sve je da mi i Mađari imamo najbolje i bratske odnose. Živelo srpsko-mađarsko prijateljstvo – najavio je predsednik Vučić.

Obraćanje Orbana

– Hvala predsedniku Vučiću što me je pozvao da danas budem ovde. Nalazimo se u neobičnoj situaciji, želimo da obnovimu liniju staru 150 godina, ali postaljamo kamen temeljac, ovo je jedan simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napredka Mađarske i Srbije i naroda koji grade zajedničku budućnost – rekao je Orban.

Poručio je da smo “zajedno jači”.

– Svi znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU. Polako se postavlja pitanje da li želi da se pridruži EU i kome i čemu da se pridruži. Želim da potvrdim jasno i glasno da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EU jer imamo ovde i jednog većeg brata, mi radimo zajedno sa predsednikom Vučićem, radimo na izgradnji linije između Budimpešte i Beograda, a spremni smo i da poradimo i na liniji između Subotice i Baje. Mi ćemo ovu liniju izgraditi i vi ćete moći za 35 minuta da budete u Segedinu. Radimo na tome da se obezbedi što jednostavniji prolaz granice – rekao je Orban.

Ovo je jedna od najmodernijih deonica kojim će vozovi saobraćati brzinom 120 kilometara na sat. Rekonstrukcijom biće unapređene putničke veze između Segedina i Subotice, kao i ojačane veze između Srbije i Mađarske.

Više od 5.000 građana okupilo se povodom ove svečanosti i sačekalo predsednika Vučića i Orbana.

Related posts

Predsednik Vučić pisao predsedniku Si Đinpingu: Za Srbiju je Tajvan sastavni deo Kine

Zorana Stekovic

Novi kontejneri u Maksima Gorkog

Nikoleta Dragaš

Vučić prima akreditivna pisma novih ambasadora

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija