27. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Izbori Politika Srbija Vesti

Zatvorena birališta na Kosovu i Metohiji

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji završeni su u 19 časova. Prema podacima Centralne izbvorne komisije, do 16 časova glasalo je 26,89 odsto građana, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Kako javlja izveštač Tanjuga, u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom nije bilo incidenata niti nepravilnosti tokom glasanja, dok je u opštinama Klokot i Mališevo, u kojima žive pretežno Albanci, došlo do hapšenja zbog davanja mita i kupovine glasova.

Građani su birali gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi su imali kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava. Na izborima je učestvovala i Srpska lista, čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo u petak zajednički u konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je bilo 26 kandidata za predsednike opština, do kojih su 18 bili kandidati srpskih lista, a osam predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista je imla kandidate za gradonačelnike u 11 opština – svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok su četiri kandidata imale građanske inicijative “Srpska narodna sloga”, “Narodno jedinstvo”, “Narodna sloga” i inicijativa “Sloboda” .

Takođe, četiri kandidata su nastupila samostalno na izborima.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a izbori, prema ocenama analitičara, biće prvi test za Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine ubedljivo pobedio osvojivši više od 50 odsto glasova.

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima CIK-a pravo glasa sutra imalo je 1.885.448 građana, a za izbore su bila otvorena 883 biračka centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta. Na lokalnim izborima učestvovala su ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

Lokalne izbore na KiM nadgledala su 3.352 policajca i 80 tužilaca.

Related posts

Deo Starčeva bez vode

Nikoleta Dragaš

Ministar Vulin razgovarao sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem

Zorana Stekovic

KAMPANJA “BUDUĆNOST SRBIJE” : PREDSEDNIK SLUŠA GLAS GRAĐANA RAŠKOG OKRUGA !

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija