9. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Pančevo

O karcinomu dojke

Karcinom dojke predstavlja najčešću malignu bolest kod  žena  u Srbiji. Najvažnije je postaviti  dijagnozu u ranoj fazi a to se  postiže širenjem svesti kod žena da odlaze na preventivne preglede kada  je  mogućnosti za lečenje  sa dobrim ishodom najveća.

Nažalost u Južnobanatskom okrugu svake godine preko 170 žena suoči se sa dijagnozom karcinoma dojke.Rana dijagnostika i otkrivanje bolesti u početnoj fazi  ključ su za dobro lečenje .

“Mi smo zemlje sa srednjim rizikom od oboljevanja od raka dojke ali nažalost među prvima u Evropi po broju umrlih žena, pa se pitamo zašto kod nas baš tako.Kod nas se žene javljaju lakru kada napipaju promenu ili kada vide da se nešto dešava.Tada vrlo često bolest bude uznapredovala i proširena na linfne žlezde pa je lečenje znatno teže i neizvesnije .U Evropskim zemljama je obavezna mamografija na dve godine i sa takvim pregledom bolest se otkriva u ranoj fazi u predtumorskoj i ranim tumorskim kada je izlečenje je bolje i zato se mi u odnosu na njih nalazimo na lošem mestu po broju umrilh žena” kaže dr Todorović.

U Srbiji su brojke od oboljevanja žena od karcinoma bile bolje kada su bili organizovani skrining pregledi po Domovima zdravlja , nažalost kovid 19 je primorao zdravstvene radnike da se bore za živote ljudi koji su oboleli od korone. Međutim ne smemo dozvoliti da vreme prođe žene moraju da nađu načina obavljaju samopregled dojke , zakažu ultrazvučne preglede kod ginekologa a u Pančevu bi tokom oktobra trebalo da bude  pokretni mamograf.

“Mi smo dobili potvrdu da će u oktobru stići mobilni mamograf u Pančevo .Sama akcija je zamišljena da mamograf mesec dana bude u Pančevu  kada je planirano da 1500 žena bude pozvano na mamografiju” navodi Todorović

Sklopljen je dogovor između Ministarstva zdravlja i Pošte Srbije  tako da će žene dobijati poziv na kućnu adresu kog dana i u kom terminu da  dođu na mamografski pregled. 

Related posts

Rešen problem sa grejanjem i toplom vodom u pančevačkoj bolnici

Vanja Vićentić

Danas je Sveta Petka

Nikoleta Dragaš

U Starčevu 8. marta Cvetni bazar

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija