21. oktobra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kovin Najvažnije Vesti

Biblioterapija u lečenju pacijenata

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu jedna je od retkih zdravstvenih ustanova koja se može pohvaliti bibliotekom sa zavidnim brojem naslova na više jezika koji datiraju iz 1924 godine. U kovinskoj bolnici zahvaljući bogatoj biblioteci primenjuje se biblioterapija koja je značajna za lečenje pacijenata. 

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu koja je izgrađena davne 1924 godine sa svojim nastankom osnovala je i biblioteku u kojoj je danas više od 7.000 naslova. Pored litarature na različitim jezicima u ovoj zdravstvenoj ustanovi su i medicinski stručni naslovi kojim danas mogu da se pohvale. Pored stručnog medinskog lečenja pacijentima je neophodna i biblioterapija koja se primnejuje na Odeljenju biblioteke u psihijatrijskoj bolnici.

– U doba korone biblioteka se oplemenila za 1.500 naslova i sada ima ukupno 7000 što je veliko bogatstvo. Ponosni smo na biblioterapiju koja se organizuje u biblioteci. Pacijenti mogu da dođu da uzmu knjigu i čitaju u sobi, a mogu uz poštovanje svih epidemioloških mera da čitaju u biblioteci, jer postoje retki naslovi koji se ne iznose iz biblioteke.U biblioteci je mnogo stručnih knjiga na mađarskom,engleskom,ruskom jeziku. Često lekari i drugo osoblje uzimaju stručnu literaturu i koriste uđžbenike u svom rad, kaže direktorka Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu Jovanka Petrović .

Za pacijente je čitanje takođe jadna vrsta terapije i važna je za njihovo psihičko stanje. Zahvaljući donatorima obezbeđene su i naočare za vid.

– Ono što je interesantno dobili smo od donatora i naočare za pacijente, što im dosta olakšava jer ne moraju na pregled kod oftamologa  već imaju na raspolaganju svoju dioptriju. Čitanjem se oplemenjujemo i stabilizujemo emocionalno i ono što je važno u biblioterapiji što razgovaramo o onome šta smo pročitali. Aktivira se drugi fokus u odnosu na bolest i tako rade na svom poštovanju i veoma je je važno, jer se na taj način pripremaju za izlazak iz bolnice, ističe Jovanka Petrović, direktorka Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti.

Biblioterapija se koristi za poboljšavanje mentalnog zdravlja.To je prilagodljiv način terapije koji se koristi  za lečenje simptoma vezanih za promenu raspoloženja i stanja koja iz njih proizilaze. U neuropsihijatrijskoh bolnici u Kovinu ima dosta pacijenata koji svakodnevno čitaju različite žanrove. Čitanje knjiga zajedno sa muziko terapijom pomažu pacijentima da pored medicnskog lečenja osnaže i svoju dušu i što lakše savladaju probleme zbog kojih su morali da zatraže stručnu pomoć.

Related posts

Na današnji dan pre 21. godinu bombardovane pančevačke fabrike

Jasmina Petkovic

Deo Glogonja u utorak 29. juna bez vode

Zorana Stekovic

Aronija – čudotvoran lek iz prirode

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija