2. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Ministar Selaković: Pokret nesvrstanih se vratio u rodno mesto

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocenio je da se skupom u Beogradu, kojim se obeležava 60. godišnjica Pokreta nesvrstanosti, taj pokret “vratio u svoje rodno mesto”.

On je istakao da se već sada može reći da će taj skup biti veoma uspešan, s obzirom da će se u Beogradu, uprkos pandemiji korona virusa, okupiti predstavnici više od 100 zemalja, sa više od 40 ministara inostranih poslova.

“To su predstavnici onih istih država koje u dobroj meri nekadašnju Jugoslaviju poistovećuju sa Titom i Beogradom. Tito više nije živ, ali je Beograd i dalje simbol borbe za slobodu tog dela sveta”, rekao je Selaković u intervjuu za danasnju “Politiku”.

U politici Republike Srbije, koja je primarno okrenuta članstvu u Evropskoj uniji, ne zaboravljaju se tradicionalna parterstva i prijateljstva, rekao je Selaković i ukazao da pored bliskih odnosa sa Ruskom Federacijom i NR Kinom naša zemlja neguje odnose i sa državama Bliskog istoka, afričkog, azijskog kontinenta i Latinske Amerike.

On je podsetio da Srbija danas uspeva da samostalno i suvereno donosi odluke, kao i da ponovo stiče međunarodni ugled i dobija priliku da razgovara sa stranim partnerima.

“Među zemljama iz Pokreta nesvrstanih su i one države koje su 1992. godine među retkima pružile poršku SR Jugoslaviji i Srbiji, usprotivile se uvođenju sankcija i suspenziji članstva naše zemlje u UN. To srpski narod ne sme da zaboravi”, rekao je Selaković.

On je podsetio da je iz nekih od tih zemalja je posle 2000. godine povučeno naše diplomatsko prisustvo.

“Da smo u nekoj od njih ostavili i domara u ambasadi da priča našu argumentaciju o Kosovu i Metohiji, budite uvereni da u nekim slucajevima ne bi došlo do priznanja separatizma Prištiine”, rekao je Selaković.

On je dodao da je napravljena baza svih studenata iz nesvrstanih zemalja koji su ovde studirali i da je ustanovljeno da ih je više od 4.900 diplomiralo na teritoriji Srbije, ali da je daleko veći broj onih koji su odustali od studija, sklopili ovde brak i vratili se u svoju zemlju sa nekim drugim zanatom, znanjem i veštinom koju su ovde naučili.

“Prilikom posete Hašemitskoj Kraljevini Jordanu krajem avgusta, od naših prijagtelja iz Jordana dobio sam informaciju da se preko 5.000 naših devojaka udalo za Jordance koji su studirali u Srbiji”, rekao je Selaković.

Related posts

Kamp atletskih bisera Srbije

Jasmina Petkovic

Ministar Vulin: Uspešna i čvrsta saradnja garantuje da će građani Srbije i Austrije biti sigurniji i bezbedniji

Ivana Bogdanovski

Takmičenje kamerne muzike i solo pevanja u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“

Vanja Vićentić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija