29. januara 2022.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić i Borisov o saradnji u energetici, industriji i infrastrukturi

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije i kopredsednikom Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Republike Srbije i Ruske Federacije Jurijem Borisovom, sa kojim je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, industrije i infrastrukture. Sagovornici su razmotrili i druge oblasti sa velikim potencijalom za saradnju.

Predsednik Vučić je zahvalio potpredsedniku ruske Vlade Juriju Borisovu na velikom ličnom i profesionalnom zalaganju u razvoju odnosa između Ruske Federacije i Srbije. Predsednik je ovom prilikom lično uručio rođendansku čestitku za predsednika Vladimira Putina, zamolivši Jurija Borisova da mu prenese najbolje želje i srdačne pozdrave, uz poziv da što skorije ponovo poseti Srbiju.

Predsednik Vučić je ocenio da su strateški odnosi dveju zemalja na izuzetno visokom nivou, te da ti odnosi i dalje napreduju. Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata odličnno napreduje, kao i da svi projekti prate planiranu dinamiku.

Razgovarajući o aktuelnoj globalnoj energetskoj krizi, predsednik Vučić je ocenio da je u tom kontekstu gasovod koji povezuje Bugarsku i Mađarsku preko teritorije Republike Srbije, od najvećeg značaja za Srbiju, ne samo u smislu privlačenja investicija i napretka industrijske proizvodnje, već i zbog energetske sigurnosti zemlje. Sagovornici su izrazili uverenje da će saradnja sa Ruskom Federacijom u ovoj oblasti doprineti sigurnom snabdevanju naše zemlje gasom, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa uz poštovanje najviših ekoloških standarda.

Potpredsednik Borisov preneo je predsedniku Vučiću pozdrave predsednika Putina, rekavši da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje na najvišem nivou u novijoj istoriji. Borisov je posebno istakao visok stepen trgovinskih odnosa, kao i zainteresovanost ruske strane za veći izvoz srpske robe i usluga na tržište Ruske Federacije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da jak potencijal za plasiranje naših proizvoda na rusko tržište i dalje nije dovoljno iskorišćen, te je ponovio spremnost Srbije za formiranje zajedničkih srpsko-ruskih proizvodnih kompanija, koje bi plasirale robu na treća tržišta.

Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su na sastanku razgovarali i o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

Related posts

Kruzeraš zadužio novu opremu kluba s Marakane

Ivana Bogdanovski

Vučić sutra sa predstavnicima “Azvirta”

Nikoleta Dragaš

Vodostaj na Tamišu prevazilazi granicu redovne odbrane od poplava

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija