7. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Ministar Vulin: Uspešna i čvrsta saradnja garantuje da će građani Srbije i Austrije biti sigurniji i bezbedniji

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Republike Austrije Karl Nehamer istakli su danas u Beču da je dobra saradnja kriminalističkih policija dve zemlje rezultirala nizom uspešnih akcija i da je takva saradnja garant sigurnosti i bezbednosti građana dve države.

 „Političari nisu uspeli da naprave jedinstvenu Evropu, spore se oko toga da li zemlje sa prostora zapadnog Balkana treba da postanu članice Evropske unije, ali kriminalci nemaju ni najmanju dilemu, da je zapadni Balkan  veoma važan i da između njih ne treba da bude prepreka i granica. Mi moramo da budemo pametniji, korak ispred njih i da sarađujemo zajedno“, rekao je ministar Vulin na konferenciji nakon sastanka.

Istakao je da je na sastanku dogovoreno dalje jačanje saradnje policija dve zemlje, posebno u oblasti sprečavanja pranja novca.

„Mnogi kriminalci iz Srbije misle da mogu posebno na  teritoriji Austrije, kupovinom nekretnina ili ulaganjem u legalne poslove da operu svoju kriminalnu prošlost“, rekao je ministar Vulin i istakao važnost obuka za srpske policajce koje je dogovorio sa austrijskim kolegom u oblasti pranja novca i kriptovaluta.

Govoreći o zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, ministar Vulin je podsetio da je saradnjom srpske i austrijske policije uhapšeno nekoliko osumnjičenih za najteža krivična dela, ubistva, razbojništva, pljačke, kao i da je nedavno uhapšen narko-diler sa više od 10 kilograma heroina.

„Takva saradnja garantuje da će svi građani naših zemalja biti sigurniji i bezbedniji, a danas smo se dogovorili da tu saradnju pojačamo“, rekao je srpski ministar policije.

Ministar Nehamer kazao je da Srbiju i Austriju povezuje isti cilj – suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i iregularnih migracija.

Ukazao je da će saradnja biti nastavljena i intenzivirana, posebno kroz zajedničke treninge i obuke specijalnih jedinica dve države, u snajperskom gađanju, obukama ronilaca, ali i kriminalističkih policija u cilju razmene iskustava za uspešnu borbu protiv trgovine ljudima.

Related posts

Ministar Vulin u obilasku Prihvatnog centra Letenka

Jasmina Petkovic

Uspeh Borenovića

Zorana Stekovic

Predsednik Vučić na obeležavanju “Oluje” u Sremskoj Rači

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija