3. decembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Gost emisije “Lice nacije” Zvezdan Terzić, generalni direktor fudbalskog kluba Crvena Zvezda

Zvezdan Terzić je rođen 21 maja 1966 godine u Vrbasu. Čovek je za koga se vezuju uspesi gde god da je radio od OFK Beograda preko Fudbalskog saveza Srbije do današnje važne uloge u fudbalskom klubu Crvena Zvezda koji se vratio na Veliku  Evropsku scenu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1995 godine, govori 4 strana jezika, engleski, ruski, grčki i mađarski. Posle magistrature stekao je zvanje doktora nauka na temu uticaj lidera na transformacione promene u sportu. Za OFK Beograd je igrao devet godina na poziciji štopera bio je vođa i kapiten romantičara šest godina, karakterno odgovoran što je danas preneo i u kancelariju. Kratko i jasno brzo i efikasno igra jednu godinu i u Grčkom prvoligaš u sezoni 96 – 97 godine kada je prekinuo igračku karijeru. Tada je dobio poziv da se vrati na omladinski stadion. U januaru 2005 godine jednoglasno je izabran za predsednika fudbalskog saveza Srbije. Fudbalski klub Crvena Zvezda je u poslednjih 7 godina, koliko u njemu odgovorne funkcije obavlja Zvezdan Terzić osvojio pet titula državnog prvaka dva puta su crveno-beli nastupali u grupnoj fazi Lige Evrope i oba puta se plasirali u nokaut fazu tog takmičenja. Zvezda je dva puta nastupila i u grupni fazama Lige šampiona u sezoni 2018 – 2019. Crvena Zvezda je u Beogradu pobedila slavni Liverpool koje kasnije. U istoj sezoni postao je šampion Evrope. Zvezdan Terzić danas uživa veliki ugled u fudbalskom svetu UEFA i FIFA, aktuelni je generalni direktor fudbalskog kluba Crvena Zvezda i jedna od najvažnijih karika u organizacionoj strukturi na srpskoj Marakani.

Gostujući u emisiji “Lice nacije”, Zvezdan Terzić, generalni direktor FK Crvena zvezda govorio je o fudbalu u vreme kada je on igrao i fudbalu sada i o tome kako je podigao Crvenu zvezdu iz pepela.

“Mislim da me generalno ima mnogo u medijima, jer me mediji pominju uvek kada se nešto dešava u vezi sa Crvenom zvezdom, iako ja dajem izjave možda jednom mesečno. Kažu mi da bi trebalo češće da se pojavljujem u medijima. To me prati i od ranije da gde god da radim, postanem simbol institucije koju vodim, a to nikad nije dobro i to je jedan od razloga zašto se sklanjam iz medija. Pojavljivanje u medijima ima i dobru stranu jer si u prilici da namećeš teme i kanališeš neki medijski tok. Pre dva, tri meseca nam se desilo da percepcija u medijima o Crvenoj zvezdi nije adekvatna uspesima koji smo napravili i onda smo rešili da mi budemo ti koji ćemo da oblikujemo medijsku sliku Crvene zvezde”, rekao je Zvezdan Terzić.

Terzić je rekao da je Crvena zvezda gladna uspeha, često i nerealnih, s obzirom na situaciju u kojoj se nalaz i Crvena zvezda i Srbija. Dodao je da je tačno da su nekad bogati gledali siromašne kako igraju na terenu, a danas je obrnuto. “Glavni razlog za to je televizija i tv prava koji su otišli u nebo. Najveći prihod koji klubovi ostvaruju u svom budžetu su tv prava. Ovi danas igrači nisu bolji nego oni koji su nekad igrali, nego jednostavno mnogo više novca ima u svetskom fudbalu. Fudbal je postao jedan ozbiljan biznis, gde su angažovani najveći majstori marketinga”, rekao je Terzić.

“FK Crvena zvezda ima rashode od oko 30 miliona evra, a početni budžet od 6 miliona. Ja sam došao 19. juna 2014. i zajedno sa mnom čitavo rukovodstvo. Kad sam pogledao knjige, bilanse, dug pitao sam koja je najbolja kompanija, firma, agencija koja se bavi finansijskim konsaltingom. Dva meseca su gledali papire, vratili nam ih i rekli Zvezdi nema spasa, Zvezda mora u stečaj. Dug je bio 60 miliona evra. Ja sam izgubio godinu dana jer nije bilo jasno ni ko rukovodi. Kad su svi otišli iz kluba osim mene, osetio sam jednu slobodu odlučivanja. U momentu kada sam dovodio igrače i obećavao plate, ja nisam imao ni dinara, samo sam znao da je u Crvenoj zvezdi najskuplji neuspeh”, rekao je Terzić. Dodao je da je znao da mora da napravi tim koji će napraviti rezultat, jer samo dobar sportski rezultat daje dobre prihode.

“Uloga lidera je jako važna, ali je jako bitno da se okružite kvalitetnim saradnicima. Ja sam se trudio da se u Crvenoj zvezdi okružim uvek pametnijima od sebe. Prezadovoljan sam sada ljudima koje imam oko sebe, ali je za to trebalo vremena. Zaslužujemo beneficirani radni staž svi mi koji radimo u Crvenoj zvezdi. To je jedan stalni raskorak između želja i mogućnosti. Ja sam navikao da živim pod pritiskom i adrenalinom. Treba da budeš ozbiljan igrač, vidra, da bi odoleo svim pritiscima. Stalno imamo napade od kojih se treba odbraniti. Crvena zvezda je ozbiljan plen”, rekao je Terzić.

Related posts

Ministar Vulin: Odnosi Srbije i Turske na visokom nivou

Nikoleta Dragaš

PROUNS osuđuje zabranu izveštavanja RTK sa izbora na Kosovu i Metohiji

Ivana Bogdanovski

Uzmi račun i pobedi 2021 – sutra prvo izvlačenje, već stiglo milion koverata

Branislava Grčić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija