28. novembra 2021.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

PROUNS najoštrije osuđuje prostačke uvrede i psovke koje je Marko Vidojković uputio predsedniku Vučiću

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) najoštrije osuđuje prostačke uvrede i psovke koje je autor podkasta Nove S “Dobar, loš, zao”  Marko Vidojković  uputio predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

Iako su neka medijska udruženja pokušala da ublaže slučaj time da je reč o podkastu koji je slobodna forma gde je ovakvo ponašanje uobičajeno, ne možemo a da ne primetimo da smo na ovakvo ponašanje odavno ukazivali i osuđivali ga.

Za nas u PROUNS-u je nedopustivo da se u javnoj sferi koristi ovakav rečnik, ma o kakvom mediju da je reč. Po nama se u razgovoru koriste argumenti, a ne obračunavanje primitivnim vokabularom začinjeno prostačkim psovkama.

Neki iz esnafa su otišli korak dalje i psovanje majke predsedniku Srbije definisali kao slobodu izražavanja i „kreativni bes“.

Ako i ovo „čudo“ javnost Srbije proguta kao delimično tačno, onda smo duboko, kao društveni ili bolje reći građanski diskurs, zagazili u glib sopstvenih nelogičnosti i apsurda.

Krajnje je vreme da u Srbiji svaki pojedinac bilo on nosilac političke ili javne funkcije, umetnik, intelektualac, radnik, snosi odgovornost za javno izgovorenu reč. Predlažemo Regulatornom telu za elektronske medije da ovaj princip uvrsti u jedan od prioriteta u radu u narednom periodu, a građansku javnost molimo da nikada više ne opravdava prostakluke i primitivizam na društvenoj sceni. 

Related posts

ZAJEDNIČKA IZJAVA REPUBLIKE FRANCUSKE I REPUBLIKE SRBIJE

Zorana Stekovic

Fudbalska legenda Dušan Dule Savić u emisiji “Lice Nacije”

Mica Milakov

Ministar Vulin: Snajperom se ne ide u reket i iznudu, već se koristi za likvidaciju važnih meta

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija